Hur man väljer rätt köksfläkt

,
Hur man väljer rätt köksfläkt bora_pure_bänkfläkt

Hur man väljer rätt köksfläkt? Bänkfläktar är nämligen inte bara bänkfläktar, så se till att välja rätt.

Många experter förutspår att den traditionella köksfläktens era kommer att vara slut om bara några få år. Bänkfläktar eller ”downdraft” är en snabbt växande marknad. Men det finns många olika typer och modeller där ute – vad ska man egentligen välja?

Här får du tips på vad du ska kontrollera innan du bestämmer dig

 • Hur stora är tillagningszonerna? En integrerad fläkt kräver en del plats och det finns olika sätt att lösa detta på som ger stor skillnad för tillagningszonernas storlek. Kontrollera därför tillagningszonernas storlek!
 • Hur ser styrningen ut? Välj bort de modeller som har en touchpanel direkt under tillagningszonen. Detta är olämpligt av två anledningar: 1. Tillagningszonen blir mindre. 2. Det är lätt att av misstag komma åt touchpanelen med kastruller och grytor så att plattorna stänger av eller piper.
 • Hur stor plats får du under bänken? Det är stor skillnad på hur mycket plats du blir av med under bänken. Vissa modeller är så kompakta att du bara blir av med ett mycket smalt utrymme längst upp – tänk på hur mycket plats du sparar på väggarna och i taket där köksfläkten hade hängt!
 • Från A till Å? Hur omfattande är lösningen? Har tillverkaren tänkt på alla detaljer? Är rör och filter bra, och är motorerna tysta? Eller använder tillverkaren utrustning från tredje part?
 • Hur enkel är monteringen?
 • Hur ser företagets serviceorganisation ut?
 • Sälj produkterna genom fackpersoner, återförsäljare som kan kök och ventilation?
 • Solida? Hur solida är produkterna och materialen som används? Kan de diskas i diskmaskin, och tål de daglig användning?
 • Decibel? Hur tyst är fläkten?
 • Diskmaskin? Hur enkel är rengöringen av fläkten?
 • Hur länge har tillverkaren hållit på med bänkfläktar? Branschen är mycket ung, men vissa tillverkare har hållit på längre än andra.
 • Materialanvändning – som med alla köksredskap är det bäst med solida material som tål att användas och diskas i maskin. Är fettfiltret i rostfritt stål som tål att diskas?
 • Finns det tester för bänkfläktar där alla produkter på marknaden ingår?

På alla dessa punkter finns stora skillnader som faktiskt påverkar hur nöjd du kommer att bli med din investering. Och då har vi inte pratat om det viktigaste om hur man väljer rätt köksfläkt:

 • Hur effektivt tas matos, fett och värme bort?

Skillnaden i prestanda och effektivitet i fläkten är nämligen stor mellan olika typer av downdraft. BORA Classic 2.0 bänkfläkt och BORA Pure bänkfläkt (Bäst i Test Forbrugerrådet Tænk Juli 2021) har dokumenterat 99,7% ång-fångstkapacitet.

BORA är köksfläkt med största möjliga effekt och minst möjliga ljud! Bäst i test!

Skillnaden traditionell köksfläkt och bänkfläkt

För att kunna förstå denna skillnad måste vi först ta ett steg tillbaka och titta på den ursprungliga fläkten: den traditionella hängande köksfläkten.

För att kunna flytta lukt, os och fett (som ju är ganska tungt) en meter upp i luften måste en vanlig fläkt flytta stora volymer med luft och använda ganska stora mängder energi. Trots detta ramlar ganska mycket fett ner på hällen och mycket av fukt och os försvinner åt sidan innan det når upp till fläkten.

Bänkfläktar använder (vanligtvis) en helt annan slags teknik som bygger på luftens hastighet och inte volymen. En av orsakerna till detta är att fett, ånga och lukt inte flyttas så långt.

I fråga om volym och energi blir bänkfläktar därför mycket snålare än den traditionella fläkten. Bänkfläktar är därför mer miljövänlig.

Med bänkventilation dras ånga, fett och fukt ner direkt från den plats där de uppstår – i stekpannor och grytor. Sålunda är avståndet inte högre än vad grytan är hög.

Därför upplever de flesta att alla typer av bänkfläktar är mer effektiv än den traditionella fläkten.

 

Skillnad mellan olika bänkfläktar

Min vi stannar väl inte där om vi är ute efter den bästa och mest effektiva köksfläkten?

Gå därför igenom alla punkterna i det första avsnittet. Vi har också några ytterligare punkter som är bra att tänka på.

 

Teknik=effekt:

Vissa bänkfläktar använder faktiskt den traditionella tekniken som drar stora luftvolymer upp och ut. Detta gäller flera av de modeller som kommer upp ur bänken vid användning.

På vissa modeller kommer en fläkt upp bakom plattorna, som en liten vägg som långsamt reser sig. Dessa är effektiva på de bakre tillagningszonerna. För att de ska kunna fungera lika bra på de främre zonerna måste de dra in stora luftvolymer och ha hög effekt med mer buller och större energiåtgång än nödvändigt.

 

Hur man väljer rätt köksfläkt – pris:

Regeln för downdraft är att du får vad du betalar för. Seriösa leverantörer ligger jämt i pris och användar seriösa återförsäljare som kan sina produkter. När du köper en downdraft-lösning får du två produkter i en.

Flera vanliga frågor om bänkfläktar här.

Den perfekta bänkfläkten

Den perfekta tillverkaren av bänkfläktar har studerat luftströmmarna länge och är specialister på bänkfläktar. Den har en stor forsknings- och utvecklingsavdelning som bara jobbar med att optimera downdraft-lösningen i alla led. Fläkten har över 10 års försprång på alla andra tillverkare och över 100 patent i sina lösningar. Den har skapat en optimerad, tyst och supereffektiv bänkfläkt som dessutom vinner internationella designpriser. Den kompromissar inte med kvalitet eller miljöhänsyn och ger en perfekt köksupplevelse, år efter år.

Få mer köksinspiration på vårt instagramkonto!

Frågar om BORA?

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.