Nya trender – köksodling eller kitchen farming
Nya trender – köksodling eller kitchen farming: Från groddburken till den vertikala grönsaksträdgården. Drömmen om att kunna plantera och skörda i våra egna kök hittar hela tiden nya uttryck. Först kom ”urban gardening” och nu ser vi ännu en ny kökstrend – köksodling eller kitchen farming.
Köksodling – jordbruk i köket
Människor som bor i stan har länge odlat groddar i burk.
Att ha krukor med gräslök, mynta och basilika är inte heller något ovanligt, även om dessa massproducerade örter är ganska spretiga när de odlas inomhus. Men nu ser vi utvecklingen av en helt ny interiörtrend som kallas ”köksodling”. Var inte köket alldeles nyss den nya statussymbolen och det moderna hemmets hjärta med plats för allt från matlagning till umgänge och välbefinnande? Och nu ska det också vara en plats för odling?
Odla grönsakerna där de ska tillagas och etas
Tycker du att det låter som fake news eller rakt ut nonsens? Det är det inte! Alla som googlar ”köksodling” kommer att se en mängd olika tips och exempel. Och ett enormt stort bildgalleri: planteringsväskor som hänger på köksväggar, krukor som står uppe på hyllor eller dinglar från taket, och hopfällbara ramar som kallas ”vertikala trädgårdar” där ätbara växter odlas med hjälp av speciella svampar. Du kommer till och med se bilder av särskilda planteringsmöbler från olika köksproducenter. Moderna designlösningar avsedda för att odla grönsaker och annat i det rum där de ska tillagas och ätas.
Fremtidens kök – ett biotop?
För några år sedan förverkligade den berömda tyska formgivaren Werner Aisslinger den här visionen i en villa i Berlin. Hans futuristiska kök var en växthusliknande biotop där maten inte bara tillagades, utan också planterades, odlades och skördades. Ätliga svampar växte ur återvunna kaffesumpar och rummets pièce de résistance var ett akvarium full av fisk. Deras avföring blev till gödningsmedel för ett grönsaksland som fullt av olika sorters sallader, örter och grönsaker. Tankar kring hållbarhet, resursbevarande, avfallshantering, återvinning och nyanvändning utgör grunden för Aisslingers designidéer. Han ser inte framtidens kök som ett ”designrymdskepp”, utan som ett biologiskt, alkemiskt rum: ”Rum förändras i takt med att våra livsstilvanor utvecklas. Köksodling, eller kitchen farming, är ett kontraprojekt till ett kök i vilket apparaterna förväntas kommunicera med varandra.” Kunskap om akvaponik och hydrokultur gör hans vision möjlig.
Ny teknik skapar nya möjligheter
Processer som genom hydrokultur länkar olika tekniker för fiskodling med tekniker som används för odling av ätbara växter. Odling i vatten istället för i marken är faktiskt en urgammal teknik. Se bara på aztekernas flytande trädgårdar eller hur man gör i Thailand. Om du vill se exakt hur vattenbruk fungerar, kolla på Internet! Det finns inte tillräckligt med plats i den här artikeln för att ge en uttömmande beskrivning. Frågan kvarstår varför i hela världen stadsbor skulle vilja skapa en trädgård i köket när mataffären runt hörnet erbjuder allt de kan tänkas vilja ha? Det kan inte bara vara den alltmer utbredda näringsmedvetna, vegetariska och veganska livsstilen.
Vi var jägare och samlare
Antagligen kan man skylla på det limbiska systemet. Det finns något uråldrigt i att skörda det man själv har planterat. En grundläggande instinkt. Hjärnstammen har inte glömt att vi en gång var jägare och framför allt samlare, även om det idag inte har så mycket att göra med att leta efter mat. Men det är en helt annan sak.
Och idén om självförsörjning inne i staden är faktiskt inte helt utopisk. I över ett decennium nu har den utgjort grunden till den utbredda trenden ”urban gardening”. Fler och fler tomat- och jordgubbsplantor kan ses intill kryddodlingarna på människors balkonger. Många skaffar sig en kolonilott tillsammans med likasinnade – den småborgerliga mentaliteten tillhör numera det förflutna.
I detta avseende kan köksodling eller kitchen farming mycket väl bli nästa livsstilstrend.
BARBARA FRIEDRICH Barbara Friedrich, mångårig chefredaktör för livsstilsmagasin (Architektur & Wohnen 1999–2016) har varit frilansskribent, moderator och jurymedlem inom designområdet sedan 2016. Bland annat producerar hon videoklipp om designklassiker som du kan se på YouTube och på hennes webbplats www.barbarafriedrich.de. Friedrich är medlem i det tyska formgivningsrådet Rat für Formgebung och sitter i en mängd olika designjuryer.
Frågar om BORA?