Induktionshäll eller keramisk häll: Vad är skillnaden?

,
BORA_Classic_2.0_bänkfläkt_köksfläkt_downdraft

Du kanske har jämfört priser och funderat över varför du måste betala mer för en induktionshäll än för en keramisk häll? De ser ju rätt lika ut. Den här artikeln förklarar skillnaderna.

BORA Pure bänkfläkt - BORA webbshop

På Engebretsen har vi både induktionshällar och keramiska hällar i sortimentet, från den geniala Bora Pure med integrerad köksfläkt  till mer exklusiva zonfria varianter BORA X Pure och till och med spishällar som är specialdesignade för wok.

Designmässigt är induktionshällar och keramiska hällar ganska lika. De är kvalitetsprodukter från Schott Ceran, men tekniken bakom dem skiljer sig åt och det är viktigt att känna till skillnaden.

Viktigaste skillnad: Hur de skapar värme

Keramiska hällar värms upp av ett värmeelement – ofta en metallspiral – under en härdad glaskeramikskiva. Elementet värms upp till önskad temperatur och värmen sprider sig till den keramiska ytan som värmer kastrullen eller stekpannan. Det här värmeelementet slås av och på under användning, något som gör värmeregleringen lite mindre exakt än vid induktion.

Induktionshällar har kraftiga, högfrekventa elektromagneter istället för uppvärmda metallspiraler. Dessa magneter genererar ett magnetfält som värmer upp kastrullen och inte hällen.

Induktion är effektivare eftersom du bara värmer pannan och inte den omkringliggande luften eller hällen. Induktionshällar håller sig svalare under tillagningsprocessen och förlorar värme snabbare när de slås av. Hällen kommer att vara varm, men den värmen är restvärme från stekpannan eller kastrullen, inte värme från spisen.

OBS: BORA har både induktionshällar och det som kallas hyperkeramiska spishällar. Hyperkeramik leder värme effektivare än vanlig keramik, men induktion är ändå bäst när det gäller värmereglering.
Induktionshäll eller keramisk häll: Vad är skillnaden? BORA X Pure bänkfläktar downdraft har flexibel induktion och integrerat fläkt.

Kontroll och värmereglering

De olika spishällarna är ganska lika när det gäller kontroller. Barnsäkring, timer och pausknappar är ofta standard och designmässigt är det liten skillnad mellan dem.
Men när du jämför induktionshällar och keramiska hällar finns det ändå en viktig skillnad som erfarna kockar uppskattar:

Induktionshällar ger större kontroll över värmen eftersom de reagerar direkt på ändrade inställningar. Metallspiralerna i de keramiska hällarna behöver tid på sig för att värmas upp, vilket kan skapa problem med viss matlagning.

Induktionshällen ger större säkerhet

Du får leta länge för att hitta en spishäll som inte har indikatorer som visar när plattorna är varma, men fördelen med en induktionshäll är att ytan helt enkelt inte blir lika varm som på en keramisk häll.
Keramiska hällar blir faktiskt 4 till 5 gånger varmare än induktionshällar och det är värt att tänka på om man har barn i huset.

en flat koketopp gjør kjøkkenet litt lekrere

 

Induktion ger snabbare matlagning

Keramiska spishällar kan inte konkurrera med induktion när det gäller hur snabbt de värms upp. Värmeelementet tar tid på sig att komma upp i rätt temperatur, och värme går förlorad under överföringen mellan den keramiska spishällen och kokkärlen.
Det magnetiska fältet som skapar energi vid induktion ger värme omedelbart. Koktiden blir kraftigt reducerad eftersom ingen värme går förlorad i hällen eller den omkringliggande luften.

 

Keramiska spishällar är lite svårare att rengöra

De flesta spishällar har digital display och är helt plana. Det gör dem väldigt enkla att hålla rena. Men eftersom keramiska hällar blir varma på ytan bränner matrester lättare fast. Därför bör du vara lite snabbare framme med trasan på en keramisk spishäll än på en induktionsspis.

Induktion kräver särskilda kastruller och stekpannor

Tänk på att om du väljer en induktionshäll kan det hända att du måste ersätta några av dina befintliga grytor och kastruller. Du kan snabbt kontrollera detta genom att placera en magnet på undersidan av dina kastruller. Om magneten fäster går det fint att använda dem på en induktionshäll. Gjutjärn fungerar till exempel utmärkt.
Keramiska hällar ger bäst resultat när de används tillsammans med flatbottnade kokkärl eftersom det ökar kontaktytan mellan kastrullen och den varma plattan och därmed minskas värmeförlusterna.

OBS: Det kan vara smart att investera i nya kastruller och stekpannor. De senaste åren har det hänt mycket på den fronten med avseende på energieffektivitet och underhåll.

En induktionshäll kostar mer – på kort sikt

Kvalitet kostar, och en bra induktionshäll kostar alltid mer än en bra keramisk häll vid inköp.

Fördelen med induktion är att du sparar ström eftersom värmetekniken är effektivare och du behöver kortare tillagningstid. Men hur mycket du sparar beror ju naturligtvis på hur mycket mat du lagar, vilken slags mat du lagar, hur ofta, och en rad andra faktorer.

Oavsett vad du väljer hittar du spishällar av yppersta kvalitet och design från Bora hos våra BORA återförsäljare.

  • Kontakta oss!

    Vi ser fram emot att besvara dina frågor.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.