Hur fungerar bänkventilation?
Fläkthäll, bänkventilation eller downdraft som det ofta också kallas, är en innovation som integrerar köksfläkten direkt i spishällen. En lösning som har blivit allt mer populär de senaste åren och nu är ett vanligt inslag moderna kök. Låt oss tillsammans utforska hur bänkventilation fungerar, speciellt för er som kanske inte är helt bekanta med begreppet sen tidigare.
Principen bakom bänkventilation och downdraft
Ånga och vattenånga, som skapas under tillagningen, stiger uppåt med en hastighet på upp till en meter per sekund. BORA har utvecklat en teknik som fångar upp ångan innan den stiger. Denna funktion kallas tvärflödessug och har utvecklats speciellt för att vara mer kraftfull än den hastighet med vilken ångan normalt stiger. Det gör att redan innan ångan hinner stiga upp från hällen dras den ner i fläkten.
Fläkten ser till att mat, fett och ånga snabbt och effektivt avlägsnas direkt vid tillagningsplatsen, vilket bidrar till en renare och trevligare köksmiljö. Genom att fånga upp ångan så fort den uppstår förhindrar BORAs hällar spridning av matlukter i resten av bostaden och hjälper till att upprätthålla en god luftkvalitet i köket. Detta är särskilt användbart i öppna planlösningar eller mindre rum, där lukter lätt kan spridas och stanna kvar i luften.
Förutom fördelarna med renare luft bevarar BORAs bänkfläkt kökets estetik och minskar behovet av frekvent rengöring av kökets ytor och ventilationssystem. Med BORA är matlagning inte bara ett nöje, utan bidrar även till en hälsosammare och mer välkomnande köksmiljö.
BORA har också investerat i omfattande forskning och utveckling, vilket resulterat i över 60 patent inom luftteknik som är integrerad i hällarna. Dessa teknologier har ett mål: att säkerställa att luften sugs ned och ut på ett så effektivt sätt som möjligt.
Tekniska fördelar
BORA använder laminära luftströmmar, en term som kommer från det latinska ordet för lager eller flöde. Detta gör att luftflödet rör sig jämnt och smidigt utan att skapa turbulens. Resultet blir en mycket effektiv och tyst bänkventilation. Vidare har BORA utvecklat specialiserade ventilationsrör kallade Ecotube, som har ca 20% mindre luftmotstånd jämfört med andra rör på marknaden.
Traditionella köksfläktar mäter effekten av luftvolymen som rör sig genom ventilatorn, medan bänkventilation fokuserar på hastigheten på luftflödet som skapas. Efter många års forskning har BORA kommit fram till att en effekt på 4 meter per sekund är idealisk för att säkerställa fullständig rening av luften utan att fettpartiklar läcker in i ventilationssystemet. I en tyst köksmiljö kommer en högre hastighet än så att skapa mer ljud, samt släppa igenom fett- och luktpartiklar lättare genom filtren.
Praktiska fördelar
Bänkventilation från BORA har också den praktiska fördelen att flytta ut mindre luft ur rummet jämfört med traditionella köksfläktar. Det beror på att luftflödet är begränsat till en höjd av endast 30 cm över plattans topp, till skillnad från traditionella kåpor som måste täcka en större volym för att vara effektiva.
Även stora pannor fungerar bra på en BORA-häll. Vid behov kan ett lock placeras diagonalt över pannan, och all ånga kommer fortfarande effektivt att dras ner i fläkten. Detta gör det möjligt att laga mat som fläskkotletter och kålrätter utan att gästerna känner doften av mat innan de sätter sig till bords.
Bänkventilation från BORA representerar framtidens köksinnovation. Med fördelar som; fräsch luft under matlagning, tyst drift, fri sikt utan traditionell fläkt, enkel rengöring och en renhetsgrad på 100%. Med användningen av förstklassiga material och möjligheten att integrera ventilation i varje köksdesign sätter BORA standarden för det moderna köket.
Nyfiken på att se bänkventilation i aktion? Besök en av våra återförsäljare över hela Sverige för att uppleva BORA-tekniken själv.