Kökstrender 2024 – 7 tips för årets kökstrender och inredningstrender

, , ,
bilde av KWC Kio kjøkkenkran i et moderne kjøkken

 

Hållbarhet, närvarohet, naturmaterial och personlighet. Det finns fyra nyckelord som beskriver årets kökstrender på en uppåtgående kurva.  

I den här artikeln får du hela sju tips för årets kökstrender som vi också beskriver i närmare detalj. Hoppas att du hittar några användbara tips för din egen inredning. Men kom ihåg att följa ditt hjärta och din personliga stil. Trots allt är det ju du som ska använda köket varje dag! 

Årets inredningstrender 

Vad är det som påverkar inredningstrenderna? Naturligtvis är det många olika faktorer, men först och främst tiderna vi lever i. Hur trygg är världen omkring oss? Vilken konjunktur råder just nu? När världen känns kaotisk längtar vi efter exempelvis mer lugn och harmoni i vårt hem. 

 

årets kjøkkentrender

Årets kökstrender

 1. Återanvändning och hållbarhet 

Varje år klättrar återanvändning och hållbarhet allt högre på listan när vi ska beskriva de aktuella kökstrenderna. Och i år väljer vi att sätta dem allra högst. Vår ökande sociala medvetenhet kan vara en bra riktlinje för trendbilden. Det finns onekligen något vackert i önskan om att använda goda föremål som redan har skapats.

Fler former av återanvändning

Återanvändning och hållbarhet är helt enkelt trendigt och fler former av återanvändning utvecklas hela tiden:

 • Blanda gammalt och nytt: Du behöver inte köpa ALLT på loppis eller prylsajter för att följa denna trend. Det går precis lika bra att blanda gammalt och nytt. För det är just en sådan trend som vi ser alltmer av. 
 • Det personliga köket med god användning: Kanske handlar det om att skräddarsy ett helt nytt kök runt en ärvd gammal möbel. Eller också hittar du en gammal kaffekanna på vinden som får nytt liv i ditt moderna kök. Inred mer personligt med föremål som rymmer en historia. 
 • Kvalitet på vitvaror och armaturer – saker som varar: Du kanske har hört uttrycket ”När du köper kvalitet gråter du bara en gång”. Vem av oss har inte stått vid kassan hos någon av våra elkedjor och känt att livslängden hos nyförvärvet är begränsad. Tänkt att varan är misstänkt billig – och undrat när den kommer att gå sönder. Världen kan inte längre hantera sådana avfallsmängder. Vi behöver hållbara vitvaror. Som faktiskt är tillverkade för att hålla – med goda råmaterial. Det här önskar sig konsumenterna i allt högre grad. Och därmed befinner vi oss i en trend där vi prioriterar kvalitet före pris. Då vill vi hellre ha färre PRYLAR.  

Tips: Återanvändning – trenden med olika ytor på köksinredningen (se punkten nedan) passar perfekt för en något smalare plånbok med tanke på återanvändning av kökselement. En köksö kan mycket väl ha en helt annan yta än väggen med skåp – eller över- och underskåp i olika färger/material… ”Allt” är tillåtet.

 

Hva er en kombi-dampovn?

 

 1. Naturmaterial i årets kökstrender 2024

Vi vill omge oss med material som vi också finner i naturen. Material som representerar trygghet och har en naturlig kvalitet och hållbarhet. Därför kommer du mycket nära inredningstrenden om du väljer material som: 

 • Olika träslag – mörka, men de ljusa kommer alltmer 
 • Sten, marmor och glas 
 • Gröna växter och örter – som du gärna odlar själv 
 • Naturliga textilier som gardiner, dukar och handdukar i linne 
 • Kök i olika färger/ytbehandlingar i kombinationer av olika träslag och/eller färger 
 • Mönstrad marmor tillsammans med lugna träslag 
 • Kombinera materialen som kontraster – det mjuka och det hårda, det ljusa och det mörka, gammalt med nytt 

Tips: Om du inte bygger om hela köket kan föremål av naturmaterial fungera som accessoarer och prydnadssaker och ge en känsla av förnyelse. 

 

Hva er en kombi-dampovn?

 

 

 1.  Årets FÄRGER

Årets färger har också sitt ursprung i naturen. Vi ser exempelvis blåtoner som påminner om himmel och hav, röda nyanser som terrakotta – och andra mjuka och jordnära färger. 

Färgerna kan kombineras ton-i-ton – med exempelvis samma färg på väggar och inredning/möbler, men också som en kombo av neutrala och ljusa toner med inslag av starka färger – så kallad color splash – och även med några inslag av neon. De sistnämnda är ofta inslag som enkelt kan bytas ut – exempelvis mindre möbler och inredningsdetaljer.  

Kökstillverkarna erbjuder alltfler färger i sina kollektioner.  Vi ser även nya och hållbara ytor som trender. Den klassiska linoleumen är tillbaka i full kraft – nu som yta på köksinredningen. Och vet du, det goda gamla vita köket är också tillbaka. Inte i högglans, utan i mjuka, matta och behagliga vitnyanser. 

Ska färgen vara matt eller blank? Matta färger styr fortfarande trenderna men kombineras också med kontrastpunkter med glansiga ytor som kan ge nytt liv. 

Hur är det med tapeter? Både strukturtapeter och mönstrade tapeter är trender som håller ställningarna. Väggar med listverk som bildar paneler är också mycket populära. Texturer i form av spaljéväggar har vi ju sett ett tag, och allt fler textur-varianter dominerar trendbilden. Nyckelordet är textur.

Så här förstår du att vi har att göra med en härlig valfrihet. Och i slutändan är det din personliga smak som avgör hur ditt kök ska se ut!

Tips: Med kök och väggar i samma färg kommer rumskänslan att öka och köket upplevs som större. 

 

Hva er en kombi-dampovn?

 

 1. Formspråk i årets köks- och inredningstrender 

Organiska och lugnande former som avrundade kanter och böjda köksöar och öppningar. Även här gillar vi kontraster – med mjuka kanter mot exempelvis hårda bänkskivor i sten.

Denna trend ger utrymme för att tänka helt nytt – och det unika blir en trend i sig självt. Allt fler kök har multifunktionella lösningar. Arbetsytor som enkelt kan ”gömmas” bort, så att rummet inte alltid måste se ut som ett kök. Kök utan överskåp och köksfläktar. De flesta kökshandlare har smarta lösningar för sådana vardagsrumskök – som exempelvis bänkfläkt – kokplattor med integrerad och mycket effektiv fläkt samt s.k. pocket-skåp där skåpdörrarna försvinner när de öppnas upp.

Retroformer är också mer trendiga än någonsin, så du behöver inte nödvändigtvis kasta bort ett gammalt kök. Kanske kan det fixas till lite – och bli det trendigaste av dem alla?

Tips: Kombinera nytt och gammalt – och spara tid och pengar.

Tips: Besök din närmaste kökshandlare och utforska alla de smarta lösningarna som finns i moderna kök! Du kommer garanterat att bli överraskad och inspirerad!

 

..årets kjøkkentrender

 

 1. Metaller i årets kökstrender

 

Fräscha upp köket med coola metallkomponenter som handtag, köksblandare och lampor för en läcker effekt. Länge har de varma metallerna dominerat trendbilden, men nu närmar vi oss snabbt en period där kalla metaller får allt större betydelse.

Även här är hållbarhet en viktig faktor och rostfritt stål framstår som den klara vinnaren. Tillverkningen av rostfritt stål är mycket miljövänlig och helt blyfri i förhållande till de flesta andra ytor. Dessutom är stål återvinningsbart och mycket hygieniskt i kök. Vi noterar en ökning av hela bänkskivor i rostfritt stål, medan detaljer som stålhandtag och -armaturer kommer i allt snabbare takt. Där varma metaller ger en mysig effekt förmedlar de kalla metallerna en känsla av industriell lyx. 

Tips: Visste du att du kan köpa ventilationsgaller i både ”silver”- och ”guldfärg” till alla BORA Pure-modeller? 

Tips: Köksblandare från KWC – av hög kvalitet – uppfyller alla krav på hållbarhet och vacker design. 

 

.

 

 1. Funktioner 

Vi spenderar lyckligtvis mer och mer tid på matlagning. Trenden går bort från ultrabearbetad mat och vi lagar mer från grunden. Vi vill i allt högre grad laga mat tillsammans – även med våra gäster. Ja, det finns knappt något mysigare än att stå runt en skärbräda eller bubblande kastrull tillsammans med de vi håller kära – för att sedan sätta oss runt bordet och njuta av resultaten tillsammans.

Ett kök är till för att laga mat i. Men också mycket, mycket mer. Välkommen till ett VÄREkraftigt kök, säger BORA – med hållbarhet och närvarohet . Ett kök där det helt enkelt är skönt att vara! Ett uppehållskök – ett kök-allrum. För att göra läxor i, för att ha hemmakontor i, för att ha goda samtal i, för att skratta tillsammans, för att dela hemligheter och kanske till och med dansa i?

Genom att eliminera irriterande element som fett, matos, fläktbuller, störande apparater som blockerar sikten etc., skapas ett utrymme för lugn och mys – såväl som för himmelska maträtter.

Höga skåp från golv till tak – som döljer matlagningszoner bakom dörrar som försvinner in i väggen när de är öppna. Köksbänkar som mer påminner om en sideboard än ett kök, samt köksöar med matplats som också används för läxläsning. Stora och bullriga köksfläktar har ”försvunnit” ner i spishällen (=bänkfläktar) där de effektivt och nästan ljudlöst tar bort matos, stekpartiklar och fett.

Tips: De tekniskt ledande bänkfläktarna från BORA är de mest effektiva köksfläktarna på marknaden. BORA har en dokumentarad effekt på hela 99,7 %, utses ständigt till bäst-i-test och har tilldelats flest designutmärkelser på marknaden. 

årets kjøkkentrender

 

 1. Ekonomi

Du behöver inte investera en halv årslön för att förnya ditt kök. I den första omgången kommer du långt med en målarpensel och några småsaker som förnyelse. Välj ut de slitna delarna och byt ut dem i första hand. Ett byte av bänkskiva kan ge ett lyft åt ett nedgånget kök. Ny färg på väggarna – eller på själva köksinredningen är ett enkelt uppdrag som kan senarelägga en köksrenovering under några år. Få ett trendigt uttryck genom att lägga fram några vackra skärbräden av trä. Och variera gärna det som står framme lite. 

Tips: Har du funderat på hur enkelt det är att ändra uttrycket i ditt kök genom att byta ut köksblandaren?

Låt drömmen om nytt kök leva!

Men för all del: Låt drömmen om nytt kök leva! Och tveka inte att besöka våra fantastiska BORA återförsäljare/köksbutiker. De är verkligen professionella och KAN kök. De ger sina allra bästa råd när drömköket ska förverkligas. 

Vi önskar dig lycka till med DITT kök! 

Tekniskt ledande bänkfläktar från BORA är de mest effektiva köksfläktarna på marknaden. De har en effekt på hela 99,7 %, utses ständigt till bäst i test och har flest designutmärkelser på marknaden…

 

Få mer köksinspiration på vårt instagramkonto!