Undvik matsvinn – smart förvaring av mat

, , ,
BORA cool side by side

Färska råvaror är en värdefull lyx. Därför är det viktigt att förvara maten på ett riktigt sätt i kylen. På så sätt behöver vi inte handla så mycket och kasta så mycket. Därmed sparar vi både pengar och skonar världen från onödigt matavfall. Här får du några konkreta tips för att undvika matsvinn och till smart förvaring av mat.

HUR FÖRVARAR MAN MAT FÖR ATT HÅLLA DEN FRÄSCH?

I denna artikeln kommer vi bland annat att titta närmare på:

  • I vilken del av kylen bör du förvara ost, korv, smör, frukt och grönsaker osv.?
  • Vad hör hemma i kylskåpet och vad gör det inte?

Undvik matsvinn - smart förvaring av mat

Förvaring av frukt och grönt

Förvara inte alla frukter och grönsaker i samma temperatur. Faktum är att produkternas ursprung hjälper till att bestämma den bästa platsen att lagra dem på. Bananer och apelsiner förvarar du bäst i rumstemperatur, medan du kan förvara andra livsmedel i olika temperaturzoner i kylen eller frysen.

Var i kylskåpet? Olika temperaturzoner

  • -18°C: Frysen är optimal för förvaring av frusen mat, glas och isbitar. Du kan även använda den för att frysa ner rester så de håller sig längre och kan ätas senare. För att undvika frysbränna och att upprätthålla kylkedjan erbjuder BORA kyl- och fryssystem Power Cool och Power Freeze-funktioner.
  • Rundt 0°C: Den idealiska temperaturen för känsligare matvaror typ fisk, kött, skaldjur.
    Dessa bör förvaras i BORA Fresh zero utrymmet -den kallaste delen av kylskåpet. Du kan också förlänga hållbarheten på andra livsmedel som frukt, grönsaker och mejeriprodukter genom att förvara dem här.
  • Ca. 5°C: Mitt i kylskåpet finns den bästa temperaturen för mejeriprodukter som yoghurt och ost mm. Det är även det bästa stället för kakor, färdigmat och för varor som ska tinas. Öppnade matlådor och konserverad eller hackad frukt behöver inte kylas så mycket och passar bra i den övre delen av kylskåpet som är lite varmare.
  • Den varmaste delen av kylskåpet är dörren. Detta är ett bra utrymme för ägg, smör, sylt, dressingar och mat på tub. Det finns vanligtvis en flaskhylla i botten av kylskåpsdörren.
  • Ska inte förvaras i kylskåp: Olivolja, nötter, honung osv. hör inte hemma i kylskåpet. Det bästa stället att förvara färskt bröd är i en brödlåda. Mat som har lång hållbarhet förvaras bäst i ett torrt och mörkt utrymme. Exempelvis ett bra ventilerat skafferi eller förvaringsskåp med en genomsnittlig temperatur på 15 -20°C.
Bild på gula matvaror i BORA Cool kyl - Undgå matsvinn -smart förvaring av mat

Undvik matsvinn – smart förvaring av mat

Är köket alltid bästa stället för matförvaring?

Köket i sig är faktiskt inte det bästa stället för att förvara maten -frånsett kyl och frys. Anledningen är den förhållandevis höga temperaturen. Om möjligt, förvara bara mat som du ska ska äta ganska snart i köket. När du planerar ett nytt hus och kök är det vettigt att placera köket i östlig eller nordlig riktning. På så sätt undviker man att det värms upp mer än nödvändigt av solen.

Tips: Om du har varma matrester är det bäst att kyla ner dem helt innan du lägger dem i kylskåpet i en lufttät förvaringslåda.

 

Hur länge kan du förvara frukt och grönt i kylskåpet?

Hur länge frukt och grönt håller sig fräscht är beroende på hur färska de var när du köpte dem. Med BORA´s kyl- och fryssystem kan du förlänga hållbarheten väsentligt
tack vare den exakta och justerbara temperaturen och BORA Fresh zero utrymmet.

Exempelvis varar kiwi upp till 48 dagar längre, äpple och morötter runt 40 dagar längre, kål 12 dagar längre och sallad 11 dagar längre i BORA Cool kylskåpet.

Du hittar listan med exakt hållbarhet på olika matvaror i BORA´s kyl- och frysar här.

Tabell för smart förvaring av mat - hållbarhet

Vilka är de olika områdena och temperaturzonerna i kylskåp och frysar?

Här tittar vi närmare på områdena och temperaturzonerna i BORA´s kyl- och frysar. Från botten till toppen, som mer eller mindre motsvarar ”kallt” till ”varmt”.

Temperaturen i BORA Fresh zero-utrymmet ligger runt 0°C. Ideala temperaturförhållande för förvaring av känslig mat som frukt och grönsaker. De övre lådorna har luftfuktighetskontroll som säkerställer idealisk luftfuktighet.

Du kan också förvara andra känsliga, förpackade livsmedel som kött eller färsk mjölk i BORA Fresh zero-avdelningen. Placera helst sådan mat i den nedersta delen som inte har fuktkontroll. På så sätt säkerställer du att maten håller sig fräsch så länge som möjligt och att den bibehåller sina värdefulla vitaminer och mineraler.

I kyldelen, som är placerad mellan BORA Fresh zero-delen och skåpets 4-stjärniga frysdel, ökar temperaturen ju längre upp i skåpet man kommer. Klimatzonerna i skåpet håller sig åtskilda med så kallade multi-pad separatorer.

Förvara kött, korv, fisk och mejeriprodukter i botten. Ovanför detta kan du förvara färdiga/kokta rätter, mat som du ska tina upp och ost som ska mogna. I den övre delen kan du förvara sylt, konserverad eller uppskuren frukt. Specialfunktioner, som Power Cool, Party och Eco, möjliggör specifika förändringar av kylförhållandena under en viss tid.

Fresh zero kyl BORA Cool - Undvik matsvinn -smart förvaring av mat

 

BORA Cool – kyl-, kombi- och frysskåp

Dörrområdet i kylskåpet är vanligtvis något varmare än resten av kylskåpet. BORA Cool har unika förvaringshyllor för konserver, burkar, tuber, drycker och mat som lämpar sig för direkt konsumtion. Såsom bredbart smör, lagrad ost eller ägg etc. Här förvarar du med fördel även mjölk.

Konvektionskylan i BORAs kylsystem säkerställer optimal luftcirkulation interiört så att temperaturerna i samtliga zoner alltid håller sig stabila.

Temperaturen i den 4-stjärniga frysdelen av BORA Cool kylen är minst -18°C. Vid denna låga temperatur kan du förlänga hållbarheten för färska livsmedel med flera månader. Vår No Frost-teknik, som reglerar luftfuktigheten i frysdelen, förhindrar dessutom frysbränna, vilket uppstår när mat torkar ut på grund av borttagen fukt.

 

BORAs No Frost-teknik

BORAs No Frost-teknik förhindrar frysbränna och oönskad isbildning i frysfacket i BORA Freeze och BORA Cool kyl- och frys.

Fryslådorna är designade för maximalt utnyttjande av utrymmet så du kan frysa in en större mängd mat. De tre översta nivåerna i frysdelen är utformade som öppna utdragbara hyllor. Här kan du frysa in mat som ska synas tydligt och vara nära till hands. Vill du undvika att glasstårtan till din nästa fest blir klämd när du tar ut den? De öppna utdragbara hyllorna är det perfekta stället för att förvara maten tryggt och den är enkel att ta ut. Här kan du också stapla mat i lager för att spara utrymme.

BORA Freeze-frysen är enkel och intuitiv att styra via en display. Specialfunktioner som Power Cool, Party och Eco, möjliggör situationsspecifika förändringar av frysförhållandena under en viss tid.

Läs mer om hur du undviker matsvinn här

Bild på vinbär - illustrerar artikel om Fresh zero kylen BORA Cool - undvik matsvinn - smart matförvaring

Undvik matsvinn – smart förvaring av mat

Att förvara mat på rätt sätt är viktigt om du vill att den ska hålla sig fräsch så länge som möjligt.

Följande scenario känns säkert igen: Du går och handlar medan du känner dig hungrig och det slutar med att du köper mer än du tänkt dig. När du kommer hem lägger du in dina inköp i kylen, frysen och skafferiet. Men du måste slänga de några av inköpen redan efter ett par dagar eftersom du har glömt dem och bäst-före-datumet har redan gått ut.

Inköp går hand i hand med ordentlig matförvaring. Och vill du hantera maten så hållbart som möjligt köper du precis det du behöver.

Från planering och shopping till ordentlig matförvaring

För att förhindra dåliga köp – och därmed matsvinn – rekommenderar vi att göra en veckovis måltidsplan. Vilka rätter skulle du vilja laga under den kommande veckan? Ta en titt i kylen eller frysen för att se vilka ingredienser du redan har hemma. Sök efter ett recept som använder matvarorna som du snart måste laga – eller använd din fantasi. Skriv sedan en inköpslista som bara innehåller de specifika produkter du faktiskt behöver.

Försök att köpa exakt det du behöver – då slipper du bortglömda rester i kylen. När du handlar, placera matvarorna förnuftigt i påsen eller korgen – lägg all känslig mat högst upp för att undvika skador eller sprickor, vilket kan förkorta hållbarheten. Varmt väder? Då borde du kanske ha en kylväska med dig. Kylväskan hjälper till att hålla rätt temperatur tills du kommer hem, vilket även påverkar hållbarheten.

När du kommer hem, ställ in matvarorna så snart som möjligt. Prioritera maten som ska in i frysen och kylen, och förvara övriga varor på en mörk, torr plats, till exempel i ett skafferi eller i ett förvaringsskåp. Det vara bra att ta ut vissa livsmedel ur deras skrymmande originalförpackningar och istället lägga dem i BORA Cools förvaringslådor eller sorteringsbaljor.

 

De bästa tipsen och tricken för mindre matsvinn hittar du här!

Ät upp maten – tips på vad du kan göra med matresterna 

Se och prova BORAs produkter hos någon av våra kompetenta återförsäljare i hela Sverige: