Stoppa matsvinnet – bra tips

,
bilde av grøt med epler på som illustrerer artikkel Stoppe matsvinn - gode tips

Stoppa matsvinnet – bra tips.Vi slänger massor av mat -varje dag. Ny forskning visar att vi i Europa slänger omkring en tredjedel av all mat vi köper.. Det borde vara enkelt att förbättra dessa siffror. Är du med på och stoppa matsvinnet? Här kommer några bra tips!

Våra bästa tips om hur du förvarar maten på rätt sätt

 • Skapa en veckovis måltidsplan och se över vad du har hemma innan du handlar
 • Se till att du har rätt förpackningar -så lufttäta som möjligt
 • Vakuumförpacka och förslut maten för att nå ännu längre hållbarhet
 • Kontrollera hållbarheten på din mat regelbundet och ät den mat som håller på att gå ut
 • Förvara maten i dess idealiska temperatur – i den del av kylen som passar den bäst
 • Är ditt kylskåp frodigt och välfyllt? Håller det på att spricka av välmående? När kylen är överfull kan luften inte längre cirkulera ordentligt och maten blir snabbare dålig
Bild på ett kök med en kvinna - BORA X BO - BORA Cool och BORA downdraft som illustrerar Stoppa matsvinnet – bra tips

BORA X BO kombiångugn har flera specialprogram som är utformade för att fräscha upp matrester. I BORA Cool förlänger du matens hållbarhet, på ett unikt sätt.

BORA Cool förlänger hållbarheten!

Hållbarheten för frukt och grönsaker beror på hur färska de är när du köper dem. Med BORA Cool kyl- och fryssystem kan du förlänga hållbarheten avsevärt tack vare olika temperaturzoner, förvaringstillbehör och – inte minst – BORA Fresh zero-facket.

Till exempel håller kiwi upp till 48 dagar längre, äpplen och morötter cirka 40 dagar längre, kål upp till 12 dagar längre och sallad upp till 11 dagar längre i BORA Cool-kylskåpet.

Du hittar en lista över hållbarheten för olika livsmedel i BORAs kylar och frysar här.

Bild på frysta bär som illustrerar - Stoppa matsvinnet – bra tips

Det rätta sättet att frysa in mat på

Kom ihåg följande tips innan du fryser in mat:

 • Putsa och tvätta frukt och grönsaker innan du fryser dem. Beroende på typ av frukt eller grönsak kan du även kärna ur/skala eller blanchera dem för att bevara viktiga vitaminer och deras färg
 • Frys in färdig mat i färdiga portioner av lagom storlek
 • Packa in maten i lufttät förpackning, om möjligt, eller vakuumförslut den
 • Skriv innehåll och datum på förpackningen
 • Kom ihåg att fryst mat inte varar för evigt. Frukt och grönsaker kan frysas i 11 till 15 månader, nötkött och fågel i 9 till 12 månader och fisk och kött med hög fetthalt i 6 till 9 månader.
 • Livsmedlets hållbarhet beror även på andra faktorer, såsom kvaliteten på produkterna.

Du bör inte frysa följande livsmedel

Ägg, bladsallat, färska sallader, rädisor, råpotatis, lök, gurka, tomater, vattenmeloner, vindruvor, hela råa äpplen/päron, maräng och makroner. Den höga vattenhalten i dessa livsmedel gör dem geggiga när du tinar upp dem.

Du bör inte heller frysa mejeriprodukter som yoghurt, surmjölk, gräddfil och crème fraîche.

En ög flaska med olja och kryddor som vakuumeras på BORA QVac - för att illustrera artikeln Stoppa matsvinnet – bra tips

BORA QVac är ett genialiskt sätt för att vakuumera och försegla mat och dryckat och dryck. Det förlänger hållbarheten på mat med upp till 3 gånger. BORA QVac är enkel att använda och är integrerad i köksbänken – och därmed alltid lätttillgänglig.


Stoppa matsvinnet – hur förvarar man maten på rätt sätt?

Undvik matsvinn med rätt matförvaring. Det är viktigt om du vill att den ska hålla sig fräsch så länge som möjligt.

Känns följande bekant? Du går till mataffären samtidigt som du känner dig hungrig. Därför slutar du med att du köper mer än du tänkt dig. När du kommer hem lägger du dina inköp i kylen, frysen eller skåpet. Men redan efter några dagar måste du slänga de första matvarorna. Du har glömt dem och de är inte så lockande och fräscha längre.

Ja, ordentlig matförvaring är viktigt och innebär bland annat att man ska ha överblick över vad man redan har. Det är en bra början om du vill hantera mat så hållbart som möjligt.

Bild av hackade grönsaker - Stoppa matsvinn - bra tips

Från planering och inköp till ordentlig matförvaring

För att förhindra dåliga inköp rekommenderar vi att du skapar en veckomålsplan. Vilka rätter skulle du vilja göra under den kommande veckan? Ta en titt i kylen eller frysen för att se vilka ingredienser du redan har hemma. Leta efter recept som innehåller de ingredienser som snart måste tillagas, innan de går ut. Skriv sedan en inköpslista som bara innehåller de specifika produkter du faktiskt behöver.

Nar du handlar: Placera varorna förnuftigt i dina påsar och korgar – all känslig mat måste hamna högst upp, annars kan de få skador eller spricka, vilket gör att hållbarheten förkortas. Du bör alltid ha en kylväska till hands i varmt väder. Detta hjälper till att hålla matens temperatur, vilket även den påverkar hållbarheten.

När du kommer hem, ställ in maten så snart som möjligt. Prioritera maten som ska in i frysen och kylen och förvara de andra varorna på en mörk, torr plats. Det är värt att ta bort vissa livsmedel ur deras industriförpackningar och lägga över dem i BORA Cools tillbehör, som förvaringslådor eller sorteringsbaljor.

Klicka här för att få fler tips för att undvika matsvinn med smart matförvaring!

Bild på hackade grönsaker - Stoppa matsvinnet – bra tips

Fler tips och tricks för att stoppa matsvinnet

 • Handla strategiskt: köp mat med längsta möjliga hållbarhet
 • Välj färska och fräscha grönsaker
 • Tvätta frukt och grönsaker först precis innan du äter dem
 • Packa upp färsk mat inslagen i plastfilm -lägg den i lufttäta lådor istället
 • Förvara eventuella rester från öppnade burkar i stängda behållare i kylen – gärna vakuumförpackade i BORA QVac
 • Förvara eventuella torra ingredienser såsom mjöl, havre eller kaffe i så lufttäta förpackningar som möjligt
 • Du kan skära av botten på örter, vårlök och sparris och lägga dem i ett glas vatten. Om du byter vatten dagligen kommer de att hålla sig fräscha mycket längre
bild av två tallrikar skogssvampsoppa som illustration till artikel - Stoppa matsvinnet – bra tips

Soppa är ett utmärkt sätt att använda upp matrester – som frukt och grönsaker som är lite ”off”. Här potatis- och svampsoppa med stekta päronbitar som garnering.

 

Använd matresterna – stoppa matsvinnet

Ät din mat, heter det -även på sociala medier. Det finns många tips att få på hash-taggen #matsvinnförsvinn. Här är några av våra tips:

 • Förvara resterna i rena och tåliga förpackningar – då är det mer lockande att ta ut resterna och äta dem
 • Frys gärna in i lagom portioner
 • Avsätt en dag i veckan för att äta rester
 • Om du vakuumförpackar matresterna får de mycket längre hållbarhet – kolla in BORA Q Vac – ett innovativt sätt att vakuumförpacka mat

Vill du ha mer konkreta tips kan du läsa artikeln om bra användning av matrester här! Här hittar du bland annat bra tips för att använda och fräscha upp rester med kombiångugnen BORA X BO

 

Vi önskar dig lycka till och hejar på dig i kampen mot matsvinnet!

 

Se och prova BORAs produkter hos någon av våra skickliga återförsäljare över hela Sverige: