Ät upp maten – tips på vad du kan göra med matresterna

,
bruk av matrester

De flesta hushåll står kvar med mängder av matrester varje dag. Här ska du få några kreativa tips på vad du kan göra med matresterna.

Måste du kasta matresterna?

Känner du igen dig i detta?

 • Du lagar för mycket mat
 • Du glömmer frukt och grönsaker i kylskåpet och plötsligt har det blivit ofräscht
 • Brödet blir torrt så du får köpa nytt

Alla hushåll producerar en viss mängd matrester. Måste du nödvändigtvis kasta dessa? Här får du några tips på vad du kan göra för att undgå matsvinn och använda dessa matrester.

DET SMARTA SÄTTET ATT ANVÄNDA DINA MATRESTER  – MED BORA X BO kombiångugn

Med BORA X BO´s specialprogram tar vi hand om matresterna på en helt ny nivå. Här får du reda på:

 • Hur du tar hand om vanliga matrester på ett bästa sätt
 • Hur länge du kan behålla matrester
 • Hur du bäst lagrar dem

 

bruk av restemat illustrert med en lekker rød tomatsuppe

TIPS: Städa kylskåpet och sätt soppa på menyn

Använd matresterna på bästa möjliga sätt med BORA X BO

Specialprogrammen i BORA X BO kombångugn kan hjälpa dig med:

 • Du behöver aldrig mer äta torrt bröd tack vare specialprogrammet som fräschar upp bakverket och tillför ny fuktighet.
 • Om du lämnar honungsburken öppen för länge bildas kristaller. Då använder du BORA X BO´s specialprogram för att fixa detta. Kristallerna smälter ner på en låg och jämn temperatur, utan att förstöra honungen.
 • Torkning av mat: Oavsett om det är svamp, aprikoser, äppleringar, potatis eller rödbetor så håller torkad mat längre. Vid torkning får råvaran även en mer koncentrerad smak och fungerar exempelvis perfekt som snack.
  Det är väldigt enkelt att torka mat och få ett jämt resultat med BORA X BO kombiångugn Tack vare specialprogrammet för avfuktning kan man torka stora mängder mat åt gången. Under avfuktningsprocessen tas fukten bort genom att cirkulera varm luft på låg temperatur. Frukt är ju ett klassiskt alternativ och fungerar speciellt bra att torka, men du kan också trolla fram goda och nyttiga grönsakssnacks i ett nafs.
 • Att torka brödrester är väldigt enkelt med specialprogrammet för avfuktning. Torkade brödsmulor är suveränt för att dryga ut soppa och såser. Smulorna fungerar dessutom väldigt bra att använda till panering. Eller varför inte göra dina egna brödkrutonger -gott att ha både i sallader och soppor, kryddat efter egen smak. Torkade brödprodukter kan förvaras länge i väl förslutna glasbehållare.

 

Klicka på bilden för att ladda ner en tabell över hållbarheten för olika typer av mat i BORA Cool

Tips på vad du kan göra med matresterna

Använd fantasin när du har mat över! För att effektivt använda överblivet ris, är det en god idé att snabbt kyla ner risrester. Du kan sedan integrera dem i nya rätter, såsom grönsaker och fisk, gröt, stekt ris, rispannkakor eller liknande. Och varför inte förvandla pastaresterna till en läcker ungsrätt som rigatoni eller trolla fram crunchy crisps av grönsakerna du har över? Gratänger och pajer är också perfekta att göra av resterna du har i kylskåpet.

Är grönsaken eller frukten lite ”off” utan att vara dålig? Fungerar perfekt i gröten eller i soppan -bara att använda fantasin. Städa kylskåpet och sätt soppa på menyn!

bruk av matrester illustrert med 2 kilo tomater

Köp grönsaker som ser friska och fräscha vid inköpet.

Undgå matsvinn – smart förvaring av mat

När du till exempel gör hemlagad sylt, är det viktigt att använda bakteriefria glas för att säkerställa hållbarheten. Du kan enkelt sterilisera dessa med BORA X BO:s specialprogram. Förvara innehållet på en mörk plats för att förlänga dess hållbarhet. Förvara en öppnad behållare i kylskåpet. Torkad mat som frukt- eller grönsakschips bör förvaras i tätt förslutna burkar eller behållare. Om du förvarar dem på ett kyligt och torrt ställe kommer dessa att hålla sig fräscha i flera månader. Mängden stärkelse är avgörande för grönsaschips, desto högre stärkelseinnehåll i grönsakerna, ju längre håller de sig spröda.

När du tar bort luften och förseglar maten kan du förlänga hållbarheten många gånger om. 2024 lanserar BORA ett genialt sätt att vakuumförpacka mat som fisk, kött eller grönsaker. BORA Qvac skiljer sig från andra vakuumförpackare på flera sätt. För det första är den inbygd i köksbänken och därför alltid lättilgänglig. Den är enkel att använda och har ett superkraftigt vakuum.

Genom att använda BORA QVac, en inbyggd vakuumförseglare kan du öka matens hållbarhet tre gånger om. Det möjliggör en smart användning av matrester och därmed uppnår du en betydande reduktion av matsvinn.

Se fram emot lanseringen av BORA Cool 2024. BORA Cool kyl- och frys är framtagna för optimal förvaring av mat och möjliggör längsta möjliga hållbarhet. I BORA Cool blir ingen mat gömd eller glömd.

 

Se och prova nya BORA-produkter hos någon av våra duktiga återförsäljare över hela Sverige: