Rätt ljus över matbordet

, ,
Rätt ljus över matbordet

Hur påverkar din belysning uppfattningen av maten och smakerna? Vilket är det bästa ljuset att visa upp din mat i? I den här artikeln kommer vi att visa dig varför belysningen i ditt kök som ett uppehållsrum är så viktig och hur du uppnår rätt ljus över matbordet.

Du behöver bra belysning när du äter -men inte alltid. Du har kanske hört talas om ”Dinner in the Dark”? Det har också sin charm.

Rätt ljus ovanför ditt matbord

En studie från  Max Planck Institute for Biological Intelligence visade att optiska stimuli påverkar hormonet ghrelin, som är förknippat med aptit och hunger. Därför påverkar bland annat färgen på väggarna vår aptit och belysningen påverkar hur aptitretande mat verkar.

Förutom att smaka fantastiskt behöver en förstklassig måltid också en trevlig atmosfär -och här spelar bra belysning en nyckelroll.

De allra flesta äter vid ett matbord. Ljuset ovanför bordet ska lysa upp matsalen harmoniskt och samtidigt skapa en dekorativ effekt.

Var försiktig när du hänger taklampor -de ska aldrig lysa för starkt direkt ovanför bordet. Tänk också på de som kommer att sitta runt bordet. Vi vill inte blända våra gäster. Annars rekommenderar vi att använda varmvitt ljus då det har en mysig och lugnande effekt. Alternativt kan du använda flera lampor med justerbara ljustoner och dimbara ljusstyrkor.

 

Tips: Om dina lampor går att justera i höjdled och även dämpa så kan du anpassa ljuset efter den tid på dygnet du äter, så att du alltid har rätt atmosfär. Rätt hem- och interiörbelysning tar hänsyn till att vi behöver olika ljus vid olika tider på dygnet.

 

Ljust, nedtonat eller mörkt?

Vilket ljus visar upp din mat på bästa möjliga sätt? Det beror på situationen. En komplex rätt vars individuella element är arrangerade på ett speciellt sätt som ett kulinariskt konstverk behöver starkt ljus för att stimulera vår synkänsla.

Vi får inte heller glömma att vi ibland kan klara oss utan det perfekta ljuset. Ibland handlar det mer om atmosfären. Och en stämningsfull middag med levande ljus skapar alltid goda känslor. Synsinnet kan i så fall vara underordnat.

Om ett av våra sinnen är begränsat förändras den sensoriska upplevelsen. ”A Dinner in the Dark” tar bort synupplevelsen – men kommer att förstärka våra nära sammanlänkade smak- och luktsinne. Tungan och näsan är mer aktiva, och de uppfattar mat mer medvetet – en spännande upplevelse som du absolut borde prova.

Att äta är en spännande sensorisk resa

Som de säger, mat ska vara tilltalande för ögat. Att titta på vackert arrangerad mat får det bokstavligen att vattnas i munnen. Och med rätt belysning kan du njuta av den i sin helhet. Bra ljus kan ge dig information om matens fräschör, typ och konsistens, form och färg. Stormarknader och matfotografer använder ljuset till sin fördel och vet hur man får matvarorna att se så lockande ut som möjligt:

  • Färgen på frukt och grönsaker är mest intensiv med en ljustemperatur på 3000 Kelvin.
  • Röd fisk och rött kött ser fräschare ut i varmare temperaturer.
  • Vit fisk har ett särskilt fräscht utseende i kallt vitt ljus.
  • Ost och bröd ser mer aptitligt ut i varmvitt ljus.

Rätt ljus över matbordet - bilden av en sallad bred på en tallrik i två olika ljus - varmt och kallt ljus gör skillnad i hur maten uppfattas av ögat

Som du ser är ljussättningen viktig för våra vanor och sinnen. Färgassociationer förmedlar också preferenser. Många förknippar gult med syrliga smaker och rött med kryddiga smaker.

En sak är säker: matlagning och ätande anropar alla våra sinnen – syn, lukt, hörsel, smak och känsel. Vi kan bara uppnå maximal njutning med en kombination av alla sinnen.

Så vårt tips är att välja matsalsbelysning med omsorg. Vi önskar dig lycka till med att lysa upp din matplats med rätt ljus över matbordet!

 

 

Se och prova BORA-produkter hos någon av våra skickliga återförsäljare över hela Sverige: