Oavsett om du använder naturligt dagsljus utifrån eller konstgjorda ljuskällor, kräver utformningen av belysningen i köket kreativa idéer och noggrann planering. Ta reda på allt du behöver veta om köksbelysning och skapa en ljusdesign som förvandlar ditt kök till en bra arbetsplats och en trivsam plats att vara på.

Grundläggande om planering av köksbelysning

När du bygger eller planerar ett kök bör du vara extra uppmärksam på belysningen. Ljuskällor har inte bara högt funktionellt värde, utan även känslomässigt och estetiskt värde. Vi kommer att prata om både grundbelysning, som dimbara takspottar, och accentbelysning, som är belysning som lyfter fram föremål eller områden. Läs gärna våra tips för bra ljusplanering här.

Bild av ett kök med flera vitvaror från BORA och en kvinna som öppnar BORA Cool - kylskåp, kombiskåp och frys från BORA

BORA Cool – kylskåp, kombiskåp och frys från BORA

Funktionell belysning på arbetsbänken

Funktionell belysning är särskilt viktig i köket. Ytor där människor arbetar med knivar och andra vassa verktyg ska vara väl upplysta. Till detta kan du använda energisnåla lysdioder under skåpen om du har. Självhäftande ljuslister är också väldigt praktiska.

Matsalen behöver stämningsbelysning

I integrerade matplatser tar köksbelysningen en känslomässig roll – här är atmosfärisk, subtil belysning viktigare än detaljbelysning. Du kan placera en dekorativ taklampa ovanför matbordet för att lysa upp matsalen på ett behagligt sätt – utan att blända personerna som sitter runt den.

Tips: Matbordslampor bör hänga mellan 55 cm (minst) och 70 cm (max) över bordsskivan.

Varmvit vs. kallvitt ljus i köket

När du planerar belysningen i ditt kök är det inte bara en fråga om var du ska installera ljuskällorna, utan också vilken färgtemperatur du ska använda. Ljusets färgtemperatur mäts i Kelvin. Grundregeln är att varmvitt ljus (2700 till 3000 Kelvin) har en lugnande och avslappnande effekt, medan neutralt till kallt vitt ljus (3300 till 5300 Kelvin) liknar dagsljus och är därför mer lämpat för funktionell belysning.

Belysningsplanen för matplatsen ska innehålla både varmvitt – för att skapa en stämningsfull och hemtrevlig känsla vid eftermiddags- och kvällsmåltider. Samt kallvitt vid frukosttid om det inte finns tillräckligt med dagsljus.

Neutralt till kallt vitt ljus hjälper dig också att se tydligt när du lagar mat. Funktionella kökslampor bör placeras så att de lyser direkt på bänkskiva, diskbänk och häll.

Ljusets färgtemperatur (Kelvin)

Bra belysning även i kylen

Det kan vara värt att skapa en planlösning för att samordna ljuskonceptet efter de olika zonerna. Följande aspekter måste beaktas beroende på storleken och designen av ditt rum och dina köksenheter:

  • Matsalsbelysning
  • Ljus inuti köksenheterna
  • Naturligt ljus genom fönstret
  • Ljus på köksön
  • Information om köksmaskiner

Hur du utformar belysningen beror på ditt kök och hur du vill ställa in och använda lamporna. Du bör ställa följande frågor när du planerar belysningen för ditt kök:

  • Hur mycket naturligt ljus lyser in i köket genom fönstren?
  • Är köksön mer för att laga mat eller äta?
  • Hur många skåp är integrerade i köksenheterna?
  • Finns det några enheter som också fungerar som ljuskälla?
  • Hur lång och hur djup är bänkskivan?

Bild av BORA lights i en köksmiljö

När man planerar belysningen till ett modernt kök finns det många smarta och spännande lösningar. Vad sägs om några ljuslister som tänds när du till exempel öppnar en låda eller ett skåp? Kanske finns det smarta lampor med timer, som automatiskt anpassar färgtemperaturen efter tid på dygnet. Det är viktigt att säkerställa rätt belysning av hemmet och interiören.

Tips: Ljuset i ditt kylskåp ska lysa upp alla hyllor – inte bara den översta. På så sätt kan du alltid hitta det du letar efter snabbt och ingen mat glöms bort eftersom den är gömd. Ju bättre belysning, desto bättre kan du se allt och desto mindre energi förbrukar ditt kylskåp och desto mindre matsvinn blir det. Har du sett BORAs nya BORA COOL kyl och hur den lyser?

Och kom ihåg att det generellt är värt att byta ut gamla glödlampor mot mer hållbara lysdioder.

 

 

Se och pröva BORA-produkter hos våra duktiga återförsäljare över hela Sverige: