Rätt belysning av hem och inredning

, , ,

Visste du att ljus kan ha en positiv effekt på humör och prestation?
Det är skäl nog att lyfta fram hur värdefull belysningen av hem och interiör är. Och det är vad vi ska göra i den här artikeln. Här får du tips på hur du uppnår perfekt belysning för din inredning. Det handlar om att få ut det mesta av det naturliga dagsljuset hela tiden. Och bra stämningsbelysning på kvällen vill vi ochså ha. Så här får du tips för rätt belysning av hem och inredning.

 

Hva er en kombi-dampovn?

 

Människor, ljus och hälsa

Ljus är grundläggande. Ljuset reglerar dygnsrytmen och påverkar därmed immunförsvaret. Ljus ställer in din interna klocka och påverkar hur bra du sover. Och ljuset kan ge energi, höja humöret och motivera. Dessutom gör dagsljuset det möjligt för dig att absorbera viktigt D-vitamin.

Konceptet ”human-centric lighting” (HCL) beskriver hur ljus också kan ha en emotionell och biologisk effekt på människor. Denna kunskap är grundläggande för planeringen av belysningen i interiörer och hem. Det påverkar helt enkelt hur du mår.

Låt oss kasta lite ljus över saken med ett par fascinerande fakta:

 1. Dagsljus får dig att producera mer av det glada hormonet serotonin – detta fungerar även med blåaktigt ljus på cirka 5000 grader Kelvin.
 2. På kvällen är varmvitt ljus på cirka 3000 grader Kelvin bäst. Det har en lugnande effekt och utlöser sömnhormonet melatonin.

Hva er en kombi-dampovn?

 

Varför är det viktigt att planera ljuset – och uppnå rätt belysning i hem och interiör?

Bygger du ett hus? Då är belysningen mycket viktig. Eftersom så snart huset är på plats går det inte längre att flytta. Du kommer därför inte kunna ändra ett rum till en annan riktning för att utnyttja dagsljuset mer effektivt.

När du planerar belysningen för ditt hem måste du inte bara bestämma vilka lampor som passar till möblerna eller var golvlamporna ser snygga ut. Du måste också tänka på naturligt ljus. Dagsljus och artificiellt ljus ska fungera optimalt tillsammans och vara balanserade.

Bra ljusplanering i och runt hemmet med ljuskällor som samarbetar i harmoni ser inte bara bra ut. Det kan göra vardagen bekvämare och minska energikostnaderna. Dessutom kan det resultera i spännande ljus- och skuggeffekter vid olika tider på dygnet, som du till och med kan automatisera med smarta hemlösningar.

 

Tips och tricks för optimal belysning

Naturligt ljus är mycket fördelaktigt, så ju mer exakt du kan anpassa ditt hem efter solens bana, desto bättre blir det för dig och dina energiräkningar. Solen går upp i öster, rör sig söderut där den är som högst och går sedan ner i väster.

Av denna anledning rekommenderar vi följande:

 • Sovrummet bör vara i öster.
 • Vardagsrummet bör vara i söder.
 • Terrassen bör ligga i sydväst.

Du kan självklart anpassa detta efter dina behov. Om du är en så kallad B-människa som gillar att sova länge så kanske inte morgonljus är din bästa vän? Årstiderna spelar också en roll. Rum i söderläge får mest värme på vintern, då solen kan vara en extra energikälla i sovrummet.

 

Accentbelysning är viktig

Grundbelysning och sekundärbelysning är en del av planeringen för hemmabelysning. Sekundärbelysning är extra viktig för att skapa atmosfär och definiera rummet. Denna belysning bör skapa den hemtrevliga känslan.

En annan term för sekundärbelysning är ”accentbelysning”. Det innebär dekorativ belysning som riktar uppmärksamheten, visar rummets design och skapar en känsla av rymd och atmosfär. Exempel kan vara:

 • Belysa bilder med vägglampor.
 • Skapa ljuspunkter med bordslampor.
 • Skapa stämning med bakgrundsbelysning.
 • Markera en läshörna med en golvlampa.
 • Öka säkerheten med trappbelysning.

Visste du att BORA har lanserat flera lampserier – BORA Lights – som är designade för att ge bästa möjliga dagsljus och kan ändras till stämningsbelysning med ett handgrepp? Klicka på bilden för att läsa mer!

 

Flera snabba tips för rätt belysning av hem och inredning:

 • Välj starkt ljus, gärna dagsljuslampor för hemmakontoret.
 • I badrummet måste du använda vattentäta lösningar.
 • Undvik ljuskällor i vardagsrummet som reflekteras på TV-skärmen.
 • Använd varmt ljus i sovrummet.
 • Vitt ljus i matsalen gör maten se utsökt ut.
 • I köket vill du ha bästa möjliga belysning över köksbänken – läs mer om köksbelysning här!

 

Vi önskar dig lycka till med att sätta ditt hem i det bästa ljuset!