4 tips för design av små kök

kjøkkenventilasjon - utluft eller kullfilter - BORA kjøkken - BORA professional downdraft

4 tips för design av små kök.. Det är inte alltid som kökets planritning har idealiska proportioner. Eller så kanske det måste rymmas på en begränsad yta eller klämmas in under ett snedtak. Faktum är att mer än 70% av alla kök i Europa är mindre än elva kvadratmeter.

BORA:s spishällar med inbyggd fläkt löser ett av de problem som kan uppstå: De ersätter skrymmande fläktkåpor. Här presenterar vi fyra sätt att skapa ett dröm-kök i ett utmanande utgångsläge.

Ett litet kök eller et kok med otillgänglig planlösning måste planeras extra väl för att inte bara se snyggt ut, utan även fungera bra i vardagen. Det gäller inte bara förvaring, utan också spishäll och fläktlösning.

  1. Lagar du mat varje dag eller mer sällan?
  2. För en stor familj eller för två?
  3. Ensam eller tillsammans med någon annan?

Svaren på dessa frågor avgör hur du ska inreda ditt kök. Du behöver förvaringsutrymme för porslin, köksredskap och skafferivaror, helst i överskådliga utdragslösningar. De som ofta lagar mat värdesätter en personligt utformad spishäll med effektstark fläkt, helst osynlig. Alla dessa behov kan tillgodoses med BORA:s anpassningsbara spishällar och downdraft som suger in ånga och os direkt vid hällen.

Det finns dock noga grundläggande principer som gäller for alla mindre kök när det kommer till att göra dem så användarvänliga och rymliga som möjligt. Välj färgtoner för väggar och skåpfronter eftersom detta får rummet att se större ut.

Design av små kök

Om du väljer en bänkfläkt slipper du den störande fläktkåpan och får dessutom upp till 30 procent mer förvaringsutrymme. Använd inte för många olika material. I små kök bör man inte använda fler än tre olika material för golv, väggar och köksinredning eftersom enhetlighet och kontinuitet skapa en känsla av rymd.

 

harmonisk design med BORA downdraft

Design av små kök. BORA gör det möjligt att ha en generös spishäll även i ett litet kök. Tack vare den låga inbyggnadshöjden och den integrerade enheten för luftcirkulationsfiltret kan dessutom utrymmet i underskåpet utnyttjas optimalt.

01 –  Små kök ser större ut när de är harmoniskt utformaden

Om ditt kök är bara några få kvadratmeter stort krävs en kompakt lösning. Diskbänk, avfallskärl och diskmaskin bildar en funktionell enhet. En BORA-spishäll med inbyggd fläkt med utsug eller luftcirkulation frigör utrymme för ett extra överskåp.

En smal diskbänk och en diskmaskin med en bredd på endast 45 cm räcker utan problem för singel- eller par-hushållet och ger extra förvaringsutrymme och arbetsyta, Du bör dock inte kompromissa när det gäller spishällen. BORA Classic-systemet erbjuder till exempel individuellt anpassningsbara och effektstarka spishällar med en effektiv, bänkfläkt. Det eliminera behovet av en fläktkåpa och skapar istället utrymme för ytterligare ett överskåp där du kan förvara porslin och liknande. Ha så få saker som möjligt stående framme får att undvika att köket ser rörigt ut och därmed framstår som mindre än det faktiskt är.

Tips! Spishäll och diskbänk som är infällda i arbetsbänken ger ett harmoniskt yttryck som bidrar till att skapa en känsla av rymd. En skjutdörr istället för en dörr som öppnas inåt kan spara värdefulla centimeter.

02 –   I kök med snedtak bör skapen gå hela vägen upp till taket

kjøkkendesign skråtak

En medveten och djärv lek med vinklar gör kök med snedtak till en fröjd för ögat. För vindsvåningar är ett platsbyggt kök att rekommendera. Snickarna kan lösa dina snedtak problem.

I ett kök med snedtak går det ofta inte att installera en traditionell fläktkåpa. Och i de fall man lyckas, blir det allt annat än estetiskt tilltalande. Här är BORA:s kraftfulla duo med spishäll och nedåtriktad fläkt i ett, en perfekt lösning.

 

Bli vän med snedtaket. Det får aldrig utgöra ett hinder när du arbetar. Här fungerar det som ett formgivande element: tack vare en enhetlig färgton på skåpfronter och arbetsytor, framstår den väggfasta köksdelen som en enda trekantig möbel. Spishällen och fläkten är plant infällda och placerade i en väl belyst nisch i mittendelen.

BORA:s fläkt, som har byggts in mellan två spishällar, suger effektivt ut matos och ånga.  Det ger ett stilrent intryck samtidigt som takhöjden bevaras. Överskåpen löper hela vägen från gaveln ända ned till arbetsbänken för att ge extra förvaringsutrymme. Det gör att köksutrustning som kaffebryggare eller brödrost kan förvaras inom räckhåll men utom synhåll. Om det finns utrymme för flera underskåp bör man se till att åtminstone några av dem har utdragshyllor. Dessa erbjuder praktisk förvaring av såväl kastruller och porslin som skafferivaror.

«För den som bor i en vindsvåning gäller det att bli vän med snedtaket» Silke Sevecke

03 – Kök med matplats – Använd utrymmet på bästa sätt

kjøkkendesign med spiseplass

För att få plats med matplats i ett mindre kök måste utrymmet användas optimalt. Det bästa sättet är att anpassa ytorna efter kökets planlösning, som här med en smal, avlång bordskiva.

Om ett litet kök ska rymma en matplats krävs fantasi. Praktiska lösningar där bordet utgör en del av köket är mycket populära. En BORA-induktionsspishäll med inbyggd fläkt förstärker den trivsamma känslan.

..

Det vore minst sagt synd att förstöra kökets stilrena utseende med en skrymmande fläktkåpa. Med en BORA bänkmonterad köksfläkt utformar du själv din personliga spishäll, och tack vare den inbyggda fläkten krävs det inte längre någon störande fläktkåpa.

Om du bestämmer dig för en köksö kan du få en enhetlig framtoning genom att välja samma material och skåpfronter som för den väggfasta delen.

 

 

04 –   Smala kök – ser rymligare ut när man har högblanka ytor

kjøkjøkkendesign i smale kjøkken

Färgvalen är extra viktiga i smala kök. En ljusare färg får rummet at se större ut. Det är också viktigt att inte belamra köket med prylar av olika slag..

I ett smalt kök bör du inte bara utnyttja rummets långsidor, utan även kortsidorna, eftersom detta får rummet att se kortare ut och därmed motverkar korridorkänslan. Ljusa färger, mycket naturligt ljus och en bra ordning är andra säkra kort.

En skåpvägg ända upp till taket på ena långsidan erbjuder inte bara gott om förvaringsutrymme, utan ger dig också möjlighet att installera en inbyggd ugn i ögonhöjd Genom att avstå från överskåp och en fläktkåpa på andra långsidan undviker du en obehaglig skorstenskänsla.

Använd kökets kortsida för hängskåp och spis eller diskbänk. Det får rummet att se korar it och placerar tillrednings- och matlagnings-zoner nära varandra så att du slipper springa fram och tillbaka så mycket. I smala kök fungerar det extra bra med en integrerad BORA bänkfläkt eftersom den monteras bakom underskåpen. Utan att synas och utan att ta något av skåpdjupen. Blanka ytor har en spegeleffekt vilket skapar en känsla av rymd.

Av Silke Sevecke – BORA Magasin

Lycka till med din köksdesign!

Kom in till en återförseljare, se framtidens köksdesign och får tips för design av små kök.: BORA-lösningen som gör alla köksdesignar enklare!

  • Kontakta oss!

    Vi ser fram emot att besvara dina frågor.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

 

BORA X Pure bänkfläkt bygger endast 199mm under ovankant bänkskiva – maximalt utrymme under för lådor. Perfekt för design av små kök.