BORA bänkfläkt och fysiska principer

,
BORA's grundare Willi Bruckbauer, och Eva Hannisdahl, dgeneral manager i Morten Engebretsen, visade BORA på EuroCucina i Milan i 2016.

BORA bänkfläkt och fysiska principer är början på en estetisk köksdesign, men det kan också vara slutet för spiskåpor.

Det är det tydliga budskapet från 115 år gamla Morten Engebretsen AS. Bolaget bildades när Norges huvudstad fortfarande kallades Christiania i 1901.

VD, Eva Hannisdahl, har inga problem att slå mot de som tror att BORA bänkfläkt är en stor bluff. Det skall inte vara möjligt att dra ånga ned från en häll, således helt osminkad gå i krig mot tillverkare av spiskåpor. Det är klart att det kommer att bli bråk av sånt. Men Eva Hannisdahl har inga problem med att stå varken i drag eller storm.

Fläkt-branschen är skeptiska

Hon förstår varför ventilationsbranschen är skeptiska. Samtidigt har hon en naturlig förklaring till varför ny fläkt-teknik drar ånga direkt från hällen. För att verkligen skjuta upp köksfläktar-entusiaster hävdar hon att den tyska BORA är mer effektiv än konventionella spiskåpor eftersom downdraft-systemet till BORA har antagit et enkelt grundläggande fysiskt princip.

-Ånga stiger med en hastighet på en meter per sekund, medans BORA bänkfläktar drar ångan nedåt med en hastighet på 4 meter per sekund. Resultatet är att ånga och os aldrig hinner stiga och dras därför nedåt. På det sättet kan kocken omges av frisk och ren luft, varken hår, kläder eller kök luktar mat.

Systemet drar med andra ord med luftens hastighet i stället för volym.

 

DOWNDRAFT MED 10 ÅRS FORSPRING - BORA ventilationshåndbog

BORA X Pure downdraft 

BORA bänkfläkt och fysiska principer

Det är fysiskt lättare att ta bort ånga direkt från hällen. BORAs fläkt genererar ett horisontellt luftflöde som tar med sig 100 procent av ångan från grytor och stekpannor. Detta förhindrar varm fet ånga och obehaglig lukt från att sprida sig i rummet som är fallet med køkskåpor, säger hon för att verkligen gnida in saltet i ett sår.

Sedan tillägger hon att verkliga skeptiker bara från ventilationsbranschen har blivit ”frälsta” när de på närt håll har fått se fläktarna i användning. Då har de helt enkelt blivit entusiastisk.

En ny trend

Med stor entusiasm och beslutsamhet var Eva Hannisdahl och försäljnings- och markandschef Hanne Pedersen på plats på BORA-standen under Salone del Mobile 2016 i Milano. Mässan var en stor publiksuccé med mer än 370.000 besökare. Här promoterade BORA systemet som de anser uppfyller de högsta kulinariska krav. Med extra djupa hällar som kan rymma två stora kastruller eller stekpannor kan matälskare välja mellan keramik, induktion, flex induktion, wok, gas eller teppanyaki i rostfritt stål från tyska BORA.

– Den senaste trenden är att köket har blivit den nya sociala mötesplats. En traditionell köksfläkt hängande från taket kommer att förstöra öppenheten och den flexibla planering av ett öppet kök, tror Hannisdahl.

 

Stolta återförsäljare

Eva Hannisdahl döljer inte att hon är stolt över att vara skandinavisk agent för denna produkt, och hon tror Morten Engebretsen AS och AB kommer att nå nya höjder. Andra har sagt det förut, och Eva Hannisdahl och hennes försäljnings- och marknadschef Hanne Pedersen tar gärna ord i munnen om de skulle ifrågasättas, ”The sky is the limit”. Så vi får se hur långt ångan når – den som inte stiger utan sjunker ner i en stark fläkt under spishällarna. BORA har en ambition om att nå en europeisk omsättning på 500 miljoner euro fram till 2020.

-Detta är en resa vi är mycket angelägna om att vara med att förverkliga, säger Eva Hannisdahl till VVS Aktuelt. Detta innebär en årlig fördubbling av omsättningen, och det innebär också att BORA får prioritet nummer ett för Morten Engebretsen AS och AB.

Företaget samarbetar med de profilerade  Bocuse d’Or kockarna Örjan Johannessen, som för närvarande definieras som världens bästa kock, och hans manager Odd Ivar Solvold. De ska vara BORA-ansikten i Norge under de närmaste tre åren.

Av Odd Borgestrand, VVS Aktuelt
Milano

 

 

  • Kontakta oss!

    Vi ser fram emot att besvara dina frågor.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.