Downdraft med 10 års försprång

Downdraft, det vill säga hällar med integrerad fläkt, blir allt mer populärt och vanligt i moderna kök. Så hur fungerar downdraft?

Ett sådant system ger inte bara designmässiga fördelar i och med att man slipper den hängande köksfläkten och kan tänka fritt vad gäller placering av hällen, utan ger också många funktionella fördelar. Alla BORA:s downdraft går tyst, är mycket enkla att rengöra och inte minst hypereffektiva när det gäller att avlägsna lukt, fett och matos innan det sprider sig i rummet.

 

Så hur är det möjligt?

Vattenånga stiger med en meter per sekund. BORA:s unika patenterade EC-motorer drar ner ångan med en hastighet på 4 meter per sekund. Vattenångan väger dessutom mindre än fettpartiklar och är svårare att dra ner. Denna hasighet är perfekt för att uppnå 100 % Cleanrate i huvudhöjd.

Hittills är det alltså enkla fysiska principer som gäller. Samtidigt vet vi att BORA har över 60 patent inom luftteknik som alla är integrerade i våra lösningar och syftar till att få luften bortventilerad på det mest effektiva sättet.

Vi vet också att BORA har en stor forsknings- och utvecklingsavdelning där kontinuerlig förbättring är en av målsättningarna.

Laminär luftström


En av fördelarna med BORA är de laminära luftströmmarna. Laminär kommer av det latinska ordet för skikt eller lager. En laminär strömning kännetecknas av att den har en jämn och plan partikelbana. Denna luftströmning gör att BORA inte skapar turbulens och fungerar mycket effektivt och tyst.

Att slippa turbulens var också målet då BORA lanserade sina helt egna ventilationsrör, Ecotube. Dessa ventilationskanaler har 20 % mindre luftmotstånd än alla andra rör på marknaden.

 

Hur fungerar downdraft?

Traditionella köksfläktar mäter effekten i luftvolym som flyttas genom fläkten. Med downdraft mäter vi inte i volym utan i hastigheten på den luftström som skapas. På BORA-lösningar är den 4 meter per sekund vilket är optimalt för att flytta all luft utan att släppa ut fettpartiklar i ventilationskanalerna.

Downdraft från BORA flyttar mindre volym ur rummet än traditionella fläktar eftersom luftströmmen är begränsad till 30 cm över bänkskivan, men traditionella fläktar måste dra ut en mycket större luftvolym för att fungera över huvud taget.

 

Höga kärl

Höga kärl är inget problem för BORA. Om kärlets höjd överskrider 25 cm kan man lägga på ett lock på sned, så försvinner all ånga ändå ner i fläkten. Så nu kan du laga indisk gryta utan att gästerna har en chans att lukta sig till vad det blir J

Cleanrate avser luftens renhet i huvudhöjd på den som lagar mat. Med downdraft från BORA når aldrig matlukt, fett eller os upp till huvudhöjd, och därmed har Cleanrate uppmätts till 100 %.

 

         Det är bara BORA som har den unika BORA-teknologi.

 

7 fördelar med downdraft – framtidens kök

  1. Frisk luft
  2. Tystgående
  3. Fri sikt
  4. Enkel rengöring
  5. Mer effektiv – 100% cleanrate
  6. Solida material
  7. Fri köksdesign

 

Frågar om BORA?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.