Interiörtrender 2019 och kökstrender 2019

, ,
Interiörtrender 2019 och kökstrender 2019

Whatever makes your heart sing sa redaktören för Interiørmagasinet; Øyunn Hrasky, under ett föredrag om interiörtrender på Interiördagen i höstas.

Och detta är en mycket bra sammanfattning av dagens interiörtrender och vart vi är på väg. Vi slutar med de opersonliga vita och grå ”lådorna” och går över till något personlig och jordnära.

Det som får DITT hjärta att sjunga.

Om vi ska sammanfatta kommande interiörtrender med ett enda ord får det bli NATUR.  En fortsättning av den gröna omställningen med kärleken till livet, stadsodling och användning av hållbara material.

Låt oss så försöka systematisera detta lite:

  • Former
  • Färger
  • Funktioner  

 

Former

Vi kan ana en övergång från strama, raka linjer till runda och böljande former som är organiska, jordnära och oförutsägbara, som Art Deco och välvda dörrar och fönster.

Kan man säga ett fridfullt formspråk? En interiörtyp med färre föremål men som är mer sinnlig, med strukturer och material som är sköna att vidröra. Strukturer som gör väggarna dekorativa i sig själva, större och mer dekorativa listverk och tapeter med grafiska/organiska mönster. Väggar som faktiskt skapar utrymme för reflektion.

Vi vill ha naturmaterial som marmor och Terazzo-komposit, metall och glas, men också lätta material som ull, skinn och trä i både ljusa och mörka nyanser.

Vi vill ha massor av gröna växter, gärna som i en djungel.

Gå gärna till överdrift! Bygg till exempel en hel vägg av marmor med en stor spegel, stora växter och stora lampor i papper, metall och glas.

Kombinera gärna olika stilar. Skapa fusioner mellan japansk och nordisk stil, ljust och mörkt, gammalt och nytt, svart och vitt, mjukt och hårt.

 

Kjøkkenøy med BORA benkeventilator. Kjøkken fra Invita - athena hvid pluss sort eg

Kökstrender 2019 – former

Så hur påverkar formerna kökstrenderna för 2019? Världen är klar med vita, högblanka och ljusa kök. Använd växter, använd naturmaterial och organiska former. Träet ska synas. Du kan till exempel klä in hela köksön, ja hela väggen med marmor – inte bara bänkskivan.

Annars är trenden med tunnare bänkskivor fortfarande stark – gärna i stenliknande komposit som silestone. Plana ytor, gärna utan handtag, som döljer lådor och hyllor. Elektrisk öppning av lådor och skåp.

Och öppna rum, vilket kan innebära i princip inga överskåp. Här kommer ny och genial teknik som downdraft verkligen till sin rätt. Du slipper den hängande köksfläkten, har större frihet i placeringen av hällen och kan dra nytta av en rad andra fördelar med bänkfläktar som finns läsa om här.

 

Färg

Också när det gäller färgtrender är NATUR ett nyckelord. Ett hav av färger kommer rullande. Färgproducenterna har redan utnämnt årets färger för 2019: Spiced honey som är gulbrun, Bancha som är olivgrön med flera. Hela färgkartan finns representerad, men två saker förenar dem alla: De är naturfärger och har ungefär samma klarhet. Det innebär alltså att de är ganska dämpade oavsett om de är ljusa eller mörka.

Mörka färger har slagit stort. Låt din interiör bli mörk och mystisk. Begränsa inte heller de mörka färgerna till väggarna utan måla också gärna taket i en färg. Flera nyanser av samma färg i samma rum är väldigt inne.

Med ljusa nyanser av naturfärger är också inne och de matchar väl med naturliga material.

Vissa färger glöms bort lika snabbt som de blir trendiga, men en av färgerna vi tror kommer att hålla i många år är GRÖN. Blått och grönt är de nya neutralfärgerna. I år har vi sett mycket Millenium pink – puderrosa och vackra ”dammiga” pastellfärger.

Är det dags att byta ut guld, mässing och koppar mot svart och blankt igen? Ja, vi tror det!

Men framför allt, också när det gäller färger: Whatever makes your heart sing!

kjøkkenfarger 2019 og kjøkkentrender 2019

Köksfärger 2019

Och vad kommer detta att betyda för kökstrenderna 2019? Vi har sett mörka kök länge. Nu är det fler och fler köksproducenter som erbjuder köken i valfri färg. Så passa på och slå dig fri!

Och du behöver inte byta hela din köksinredning. Tillbehör och textilier gör stor skillnad om du är ute efter ett trendigt kök.

En neutral häll med BORA downdraft är ett säkert kort i ett färgstarkt kök. Du slipper fundera på vilken slags tak- eller vägghängd fläkt du vill ha, och köksbänken blir mer av en funktion än en passiv möbel.

 

 

Funktion

Vi är på väg från ”living bigger” till ”living better”. Vi vill inte längre definieras av våra SAKER så den nya lyxen hittar vi inne i oss själva – se nästa avsnitt.

Undersökningar och marknadstrender visar att vi gärna vill bo mindre. Compact living är inne som aldrig förr och vi tar fram smarta lösningar. Att rensa ut och göra sig av med överflödiga saker (inte slänga dem – återbruk är trendigt!) ger mindre plotter, men lyft gärna fram några få saker med personligt värde på piedestaler eller enkla hyllor.

Lite mer privatliv vill vi unna oss i framtiden. Skärmväggar är mycket trendiga – vi vill mer och mer skapa zoner i våra hem. Sociala zoner men också privata zoner dit vi kan dra oss tillbaka. Hemmakontoret får mer fokus och vi ser flera integrerade arbetsplatser i de sociala zonerna i hemmet. Avskärmning är inne och kommer mer och mer att utmana de öppna kontorslandskapen.

Låt oss också nämna återbruk som alltmer brer ut sig som en trend – kanske som ett resultat av ett fokus på hållbarhet.

 

Köksfunktion 2019

myhomethire-https://engebretsen.no/interiortrender-2019-og-kjokkentrender-2019/

Foto: @myhomethire – Instagram

 

Vi rör oss mot att avgränsa i större utsträckning än vad vi öppnar upp rum och funktioner i hemmen, men köket kommer också framöver att vara husets hjärta och den mest sociala zonen som ska klara av många funktioner.

Det kommer att dröja länge innan köket åter bara blir ett stängt rum där maten lagas.

Bänkventilationen fungerar perfekt med multifunktionsköket. En effektiv och tystgående fläkt gör att du kan laga mat medan minstingen leker på golvet och de andra sitter vi köksbordet och gör läxor. Ett öppet kök med fri sikt gör det enklare att samlas runt grytorna och låta goda matvanor gå i arv mellan generationerna.

 

En inkluderande interiör

Alla trender är produkter av tiden vi lever i, och här i Skandinavien har vi närmat oss toppen av behovspyramiden. Många av oss har täckt in alla de grundläggande behoven, och väl är det. Vi har lärt oss att materiell lyx inte nödvändigtvis gör oss till lyckligare och bättre människor.

Istället försöker vi få tag på de stora bristvarorna i våra stressiga liv. Stillhet, sinnlighet, sömn och trivsel är den nya sortens lyx. Hur vore det med en digital detox? Att bli den bästa versionen av sig själv får större värde än det materiella.  De nya statussymbolerna finns inne i oss själva och i vår samvaro med andra människor.

I våra interiörer får denna upplevelsen ett större värde. Att vidröra, känna, reflektera och sjunka in i. Jorden, jordnära, intuition, att följa hjärtat. Ge rum för självkännedom, reflektion och eftertanke. Och inred med det DU gillar. I samspel med naturen och miljön.

Men också för upplevelser tillsammans med andra. Det sociala och dess tillhörande interiör. Ta plats runt bordet, alla får plats!

 

Ett inkluderande kök
Kjøkkenøy med BORA benkeventilator. Bilder fra bonum.no

I ett köksperspektiv blir det stora köket där vi tillsammans kan laga härliga middagar mer populärt än någonsin innan.

Gärna i fritidshuset, om vi hör till de lyckliga som har tillgång till ett sådant. En köksbänk med integrerad ventilation passar bra in i en inkluderande interiör.

Köksbänken kan placeras mitt i rummet och man slipper en fläkt som förstör den fria sikten.

 

 

Slutsatser interiörtrender 2019

Låt oss så sammanfatta det viktigaste för dig som går och funderar på att göra stora eller små förändringar i din interiör. Svaret finns inne i dig själv.

Välj DIN favoritfärg, din favoritmöbel, din drömlösning. Det är då det blir bra!

Lycka till med DITT projekt!

 

Frågar om BORA?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.