BORA-hansgrohe – cykel säsongen 2018
Den första HÖRNSTENEN har lagts
Stentrofén som Peter Sagan fick höja mot skyn på cykelstadion i Roubaix fick en stor symbolisk tyngd. Dels hade den slovakiska världsmästaren från BORA-hansgrohe nu vunnit sin första seger i ”The Monuments” för sitt team. Dels hade nu en viktig grundsten lagts till vad som skulle komma att bli en framgångsrik säsong. Allt talar för att 2018 blir ett alldeles särskilt år för BORA-hansgrohe, ett år som stakar ur kursen för framtiden.
Trots stora framgångar hade 2017-säsongen inte slutat bra för BORA-hansgrohe. Visst hade laget vunnit etapper i samtliga större tävlingar, med totalt 33 professionella vinster. Till detta kunde även läggas att Peter Sagan erhållit världsmästarnas regnbågströja, samt nationella titlar i Tyskland, Österrike och Slovakien.
Men när Peter Sagan orättvist diskvalificerades efter den fjärde etappen av Tour de France och kapten Rafal Majka, fem dagar senare, valde att avsluta, krossades teamets fortsatta tävlingsdrömmar.
Unik laganda
Men allt det där var längesedan nu, så låt oss istället dröja oss kvar vid Paris-Roubaix. Under denna klassiker, även kallad ”Helvetet i norr”, visade teamet att det är samspelt och väl fungerande. Senare under säsongen skulle BORA-hansgrohe även ta flera andra stora kliv framåt.
”Lagandan kommer att spela en avgörande roll i de första stora tävlingarna”, förutspådde sportdirektören Enrico Poitschke redan i början av säsongen och hans cyklister kom verkligen att kämpa oförtröttligt i klungan. Ledda av Marcus Burghardt höll de tillsammans ihop fältet och lade grunden för Peter Sagan, som därefter tog över ansvaret och demonstrerade sina unika ledarskapskvaliteter för att avgöra tävlingen på cykelstadion i Roubaix.
Peter är en utmärkt motivator
”Peter är en utmärkt motivator för sina lagkamrater”, sa Ralph Denk. Teamchefen är väl införstådd med varför hans stjärna är så värdefull. ”Det är inte bara det att cyklisterna ser upp till honom, han är också bra på att inkludera och motivera dem på ett mycket sympatiskt sätt.” Betydelsen av detta blir tydlig under dagar som dem i Roubaix. För även om teamet har siktet inställt på säsongens absoluta höjdpunkt, Tour de France, visar dem under vägens gång att de är ett lag att räkna med.
Sagan är tveklöst den stora stjärnan i WorldTour och i Frankrike hade han till uppgift att vinna inte bara etapper, utan även spurtklassen för sjätte gången i sin karriär. Men BORA-hansgrohe ville, förutom att vinna poängtröjan, även få en bra övergripande placering. För att nå dit måste Rafal Majka placera sig i topp 5. Därutöver önskade man sig en etappseger för teamchefen Ralph Denk.
Målen var ambitiösa men teamet levererade. Allt gick inte exakt enligt plan men i gengäld tillkom några bonusar. För hjälpryttarna kring Marcus Burghardt innebar det ambitiösa målet hårt arbete: i Frankrike behövde de inte bara ta hand om två kaptener; efter en regeländring fick nu teamen endast bestå av åtta cyklister.
Den gula ledartröjan
Peter Sagan hade redan vunnit den andra etappen i La Roche-sur-Yon och fått tilldelat sig den gula ledartröjan. Det var ett historiskt ögonblick för teamet från Raubling, ett ögonblick som även bringade stor glädje för alla på BORAs huvudkontor. En videohälsning skickades till teamet i Frankrike, där Willi Bruckbauer och de anställda står klädda i gula tröjor med hashtaggen #proudinyellow.
Poängtröjan
Sagan fick poängtröjan efter sin andra dagsseger under etappen från Lorient till Quimper och satte även ett nytt rekord när han blev den enda cyklisten någonsin att bära poängtröjan i över 90 dagar. Ändå krävde årets seger i spurtklassen extra hårt arbete från Sagan.
Efter att ha fallit efter under den 17:e etappen i Pyrenéerna uppvisade han en enastående kämparanda då han under hela den tredje veckan, på sin väg mot Paris, trotsade omfattande skrubbsår och blåmärken.
Bra lagkamrater
Efter en massiv krasch under den 9:e etappen hade Rafal Majka också stora svårigheter att komma igen. Det var i synnerhet i Pyrenéerna som han uppvisade en beundransvärd tåga då han, placerad på 19:e plats i den övergripande rankningen, slutade på tredje plats i bergsklassen.
Målen som teamet hade satt upp var antagligen i blygsammaste laget. Det visade sig redan i början av säsongen. På Giro d‘Italia tog irländaren Sam Bennett tre dagssegrar. Dock kunde en av hans största prestationer ses under tävlingens fjärde etapp, från Catania till Caltagirone. Bennett slutade på bara 44:e plats, men spurtaren hade hängt sig kvar vid bergspecialisterna ända till slutet, detta trots den långa, hårda sista sträckan mot bergankomsten, och därmed gjort tävlingen spännande.
Tre dagar senare belönades han med den första av tre etappsegrar. Den unge österrikaren Patrick Konrad och Davide Formolo från Italien slutade bland topp 10 i de övergripande rankningarna på Giro d‘Italia. Pascal Ackermann lurade den tyska spurtareliten vid de nationella mästerskapen och den unga tysken Emanuel Buchmann fick allas uppmärksamhet på Critérium du Dauphiné.
Unga talanger
Buchmann som kommit på 15:e plats i fjolårets Tour de France kom nu på sjätte plats vid testloppet inför ”Great Loop” och visade därmed att han kan mäta sig med de allra bästa bergscyklisterna. Ändå var Buchmann inte med vid starten av Tour of France. BORA-hansgrohe handlar nämligen också om att se till att unga cyklister får utvecklas i lagom takt.
Tränare, chefer och idrottare får det nödvändiga utrymme de behöver i skuggan av världsmästaren Peter Sagan. Istället kommer 25-åringen från Ravensburg ta huvudrollen i egenskap av teamchef vid Vuelta a España, Spanien runt. ”Emanuel tog ett stort kliv framåt och vi är helt och hållet inställda på att följa med honom i den utvecklingen”, förklarade Ralph Denk. Emanuel Buchmann föredrar att cykla när det är varmt så Vuelta är perfekt för hans premiär som teamchef för BORA-hansgrohe. Detta sätt att tänka gäller för hela laget.
Långsiktiga mål
Utöver kortsiktiga framgångar har Ralph Denk och hans mannar även stora planer för framtiden. Mer specifikt vill Denk en dag vinna Tour de France som teamchef. Han har redan varit världsmästare och han har vunnit den viktigaste endagarsklassikern, Paris-Roubaix.
Nu flyttas fokus mot framtiden.
”Det var en dröm som gick i uppfyllelse när vi fick cykla ner för Champs-Élysées som vinnare”. Den första hörnstenen är lagd.
Bilder BETTINIPHOTO, CHRIS AULD, VELOIMAGES.COM
Text OLE ZIMMER
Frågar om BORA?