BORA bänkfläkt - Framtidens kök

Av rummen i ett hem är köket centrum för energi, aktivitet, mys och kreativitet – hjärtat i alla hus. Hur ser framtidens kök ut?

Men världen är föränderlig, våra miljöer och vanor tar sig nya uttryck och köket kommer också få nya funktioner, utseenden och användningsområden.

Framtidsforskarna är överens om mycket: Fler människor kommer att flytta till städerna, städerna blir större och våra boytor krymper. Naturresurserna kommer att bli knappare, maten dyrare och soporna ett växande problem. Ny teknik kommer att ändra sättet vi handlar på och intelligenta lösningar kommer att integreras i alla delar i hemmet.

kjøkkenventilasjon - utluft eller kullfilter - BORA kjøkken - BORA professional downdraft

Framtidens kök

 

Så vad säger allt detta om hur framtidens kök ser ut? Och ännu viktigare: hur kommer det att kännas att laga mat, äta och vara tillsammans i framtidens kök?

Mitt i dessa framtidsutsikter är det viktigt att bevara den sociala aspekten, värmen, tryggheten och den kreativa glädjen i köket. Vi vill förstärka närheten, det sociala, myset runt grytorna. Helt enkelt använda tekniken för att förbättra kökets mänskliga faktorer.

Hållbarhet och återanvändning

Det pratas mycket om automatisering och digitalisering i framtiden. Vi vill ju inte automatisera bort våra valmöjligheter, utan snarare göra det lättare att fatta medvetna beslut.

I framtiden kommer vi att se filterlösningar som låter oss återanvända vatten. I köket kanske vi kommer att ha lösningar som gör kompost av vårt matavfall.

En av trenderna vi pratat om tidigare som pågått i några år och kommer att bli starkare i framtiden är öppna lösningar med färre överskåp och fler öppna hyllor. Designmässigt stämmer detta väl överens med modern minimalism och sociala och transparenta öppna rum. Funktionellt ger denna interiör-trend många framtidssäkrade perspektiv, som till exempel att minska matsvinnet:

 

Minska mängden matsvinn och sopor

De öppna hyllorna ger oss helt enkelt bättre översikt och tätare relation till maten. Vi glömmer inte bort maten i lådor och skåp utan förvarar den på översiktliga hyllor så vi vet var den är. Låt oss använda det vi har istället för att köpa mer. Allt som bidrar till mindre sopor, lägre energiåtgång och mindre matsvinn. Framtidens matförvaring kommer också att anpassa temperaturen efter matvarornas märkning så att de håller längre.

Multifunktionella och smarta möbler – stora ytor och dolda funktioner.Framtidens kök

Framtidens köksbord kanske har intelligenta zoner som låter dig väga, värma eller och kyla maten, eller hitta recept på det du är sugen på. Bordet kan vara en läxbänk på eftermiddagen, lekhörna på förmiddagen och matlagningszon på kvällen. Och bordet ska samla vänner och familj till långa, goda måltider.

Kanske ersätts hällen av tillagningszoner och kanske försvinner köksfläkten helt?

 

Att samlas över grytorna

Sociala ytor är viktiga i stora städer. Både inne i och utanför den egna bostaden. En viktig teknisk landvinning som passar som hand i handske i framtidens kök är downdraft. En integrerad fläkt är tyst och diskret och gör det väldigt enkelt att samlas runt grytorna. Många tror att den klassiska fläktkåpan kommer att dö ut i framtiden. Lukt, fett och os kommer att försvinna där de uppstår – direkt från tillagningszonen ner i en integrerad fläkt.

Ja detta kanske är några av de förändringar vi kommer att se i framtidens kök. Framtiden är en produkt av nutiden, och framtiden är spännande. Trevlig resa!

Frågar om BORA?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.