BORA Effektivitet

,
Downdraft med 10 års försprång

 

En jämförelse mellan effektiviteten i downdraftsystem och konventionella köksfläktar – BORA effektivitet:

 

EU-normer för downdrafteffektivitet

BORAs bänkfläktar bygger på lufthastighetstkeknik  – en laminär luftström – och inte volymteknik (m³) som traditionella köksfläktar använder.

Därför finns det till dags dato inga EU-normer för produktområdet bänkventilation. Det rör sig alltså om ny teknik.

BORA är medlemmar i en europeisk sammanslutning som arbetar med att införa en standard för tekniken i europeiska byggnormer.

Detta arbete motarbetas samtidigt eftersom downdraft-tekniken är mycket mer effektiv än konventionell ventilationsteknik. Detta kommer på sikt att förändra marknaden i grunden och det gillar inte alla.

Vi förutspår att den traditionella köksfläkten om 5–7 år bara kommer att finnas kvar i det absoluta lågprissegmentet. Funktionaliteten – eller bristen på sådan – samt begränsningarna som en traditionell köksfläkt innebär i köksplaneringen gör att den inte längre kommer att ha någon plats på marknaden.

 

Några siffror som underbygger detta:

De bästa konventionella köksfläktarna har en effekt på maximalt 60–80 % på os och ånga. Ännu mindre effekt har de på fett som är tyngre än ånga och os. De traditionella kubikmåtten förutsätter dessutom att fettfiltren rengörs i enlighet med anvisningarna. Effekten mäts ofta i antalet m³ luft som fläkten flyttar per timme, och denna siffra ligger ofta är omkring 1000 m³.

 

BORA Pure – Testvinnare 2021

BORAs downdraftteknik har 100 % effekt på os och lukt

Korrekt monterad garanterar vår downdraftteknik 99,7% effekt på ånga/os och 95 % på fett.  Detta sker vid en effekt på max 612 m³ ventilerad luft i timmen.  Med andra ord sparar du energi samtidigt som du får en bättre fläkteffekt.  Ånga stiger med 1 meter i sekunden och fett med 0,8 meter i sekunden. Våra fläktar har en flödeshastighet på 4,1 meter i sekunden vilket innebär att alla ånga dras ned innan den når 30 centimeters höjd över bänken.

En konventionell köksfläkt hänger vanligtvis 50–60 cm över hällen. Därför kommer rummets luftrörelser göra att ångan hinner spridas ut medan den rör sig uppåt innan den når fram till fläkten. Traditionella frihängande och överskåpsmonterade fläktar får därför typiskt en effekt på maximalt 60–80 %. Eftersom fett är tyngre än vatten kommer fettpartiklar ofta att falla ned innan de når en ovanhängd köksfläkt.

Det är vanligt att se stekfett utspritt i ett relativt stort område runt hällen om köket är utrustat med en traditionell köksfläkt. Detta slipper men med downdraftsystem eftersom fettet hamnar i bänkfläktens fettfilter. (Rengöring: alla delar i BORA downdraftsystem – också fettfiltret – kan enkelt tas loss och diskas i diskmaskin.)

 

Ingen lukt

Ännu en positiv effekt som BORA downdraftsystemen ger är att matoset avlägsnas på samma sätt som ångan – ända nere vid plattan där det bildas. Vilken konventionell köksfläkt kan garantera noll matos i huset, håret och kläderna?

En jämförelse mellan äpple och päron

Tillbaka där vi började: hur ser en jämförelse mellan traditionella köksfläktar och nya downdraftsystem ut?

Som vi beskrev ovan utgår byggnormerna ifrån effektmätning baserad på antalet kubikmeter, och är därför inte tillämpliga på downdraftsystem.  Det är som om vi skulle fråga hur många kilometer en elbil går på en liter bensin – en meningslös fråga.

Vi arbetar hårt med att ta fram en europeisk standard för detta ändamål, men eftersom BORA är först på marknaden och alla andra nu kopierar BORAs teknik tar det lite tid.

 

Carsten Sander | Sales Director Norway, Sweden & Denmark

 

 

 

  • Kontakta oss!

    Vi ser fram emot att besvara dina frågor.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.