Historien bakom BORA bänkfläktar

,
Historien bakom BORA bänkfläktar

KÖKSVISIONÄREN OCH HANS REVOLUTION

BORA är ett knappt 10 år gammalt varumärke, men när det gäller bänkfläktar är 10 år ett långt försprång. Sanningen är faktiskt den att det fram tills nu inte funnit några andra leverantörer av nedåtriktade fläktar på marknaden. Samtidigt är 10 år väldigt ungt för ett varumärke som uppnått så mycket. Detta är historien bakom BORA bänkfläktar och om en sjätte generations snickarmästare som fick en idé och vägrade ge upp.

En vision och en idé

I sin vardag som efterfrågad snickare och köks- designer var det en sak som BORA:s grundare Willi Bruckbauer ständigt irriterade sig på: den stora och fula fläktkåpan. Oavsett form var den alltid i vägen, skymde utsikten, blåste ut os och värme i ansiktet. Den var något man slog huvudet i, var ineffektiv och förstörde designen och rumskänslan. Ingen av de befintliga köksfläktarna på marknaden uppfyllde hans krav på design och effektivitet.

Hans vision var: Ett kök utan fläktkåpa och utan mat- och fettos. Därmed föddes idén på att rikta ånga och os NEDÅT – i höjd med där den uppstår. Och vips var arbetet igång med att skapa en sådan fläkt. En fläkt, som skulle vara vacker att se på, 100 % effektiv och dessutom tystgående.

Mycket forskning om luftflöden och teknik låg bakom den produkt som han tog patent på 2006: bänkfläkten som fick namnet BORA – efter en nedåtgående fallvind från Adriatiska havet. Sedan dess har BORA tagit över 100 patent.

Bilde av et kjøkken med en famillie som illustrerer hvordan kombidamovnen BORA X BO revolusjonerer matlagingsgleden

Historien bakom BORA bänkfläktar

Från hånad till kopierad

Han visste att produkten var bra redan 2006 och idag, 2022, vet även vi – och ”hela världen” – att produkten är de bästa!

Det skulle dock visa sig ganska svårt att överbevisa andra. Inledningsvis var det tufft att hitta investerare. Överallt möttes han av misstro och avslag – ja, ibland rentav av skratt. Slutligen hittade han en spishällstillverkare i Österrike – bara på andra sidan gränsen – som var villig att integrera fläkten.

Därmed var äventyret igång!

Som företag etablerades BORA under hösten 2007. Ett patent, en BORA och en anställd. Man kan minst sagt säga att BORA började småskaligt.

Willi Bruckbauer beskriver BORA:s framgång sedan dess på följande sätt: Det var som å kasta sten i stilla vatten. Som en våg som långsamt sprider sig åt alla håll. En våg som för BORA:s del började i Raubling, en småstad i tyska alperna, och som fortfarande sprider sig.

Idag, 10 år senare, har nämligen skratten i branschen tystnat. BORA finns numer i fem modeller, säljs i över 60 länder, har blivit det mest prisbelönta varumärket och har över 100 patent.

Det är alltså först efter 10 år som de första dåliga kopiorna av BORA:s bänkfläktar börjar dyka upp på marknaden. 10 års försprång visar tydligt på BORA:s kvalitet.

Inga reklamationer

Tack vare en kontrollerad och organisk tillväxt har BORA:s egen forskning och utvecklingsavdelning kunnat växa. Företaget har kunnat arbeta ostört med vidareutveckling och förbättringar. Fått den arbetsro som krävs för att kunna skapa den perfekta BORA-upplevelsen och den erkända BORA-kvaliteten.

Som resultat av sitt arbete har BORA i princip inga reklamationer. BORA säljs endast via de bästa och mest erkända återförsäljarna på marknaden för att garantera kunderna bästa möjliga service.

Hjullen rullar och framgången fortsätter.

Vi på Engebretsen är stolta över att få representera BORA i Skandinavien.

inspirerende kjøkkenprodukter siden 1901

Några milstolpar i BORA:s historia

2007

 • BORA som företag etablerades under hösten 2007. Ett patent, en BORA och en anställd

2010

 • BORA fick den mycket prestigefyllda utmärkelsen German Entrepreneur Award
 • 6 anställda
 • BORA Classic bänkfläkt lanseras – en lite mindre och billigare variant än Professional – nedåtriktade fläktar skulle vara ett alternativ för alla hushåll

2012

 • Skapar stora rubriker när de deltog på Eurocucina i Milano
 • 27 anställda
 • Vinner Red Dot-utmärkelsen för bra produktdesign

2013

 • BORA Basic bänkfläkt lanseres – den enda rimeligere og kompakte plug’n’play modellen som alle kan kjøpe. Like kraftig, men kompakt og rimelig.

2017

2018

2019

2020

 • BORA X Pure bänkfläkt lanseras på marknaden
 • BORA Haus i Raubling är klar – mitt emot BORAs vagga, byggt arbetshus
 • Ökade investeringar i forskning och utveckling

2021

 • BORA Professional 3.0 lanseras på marknaden – som imponerande 3. generations bänkfläktar. Som vanligt med kompromisslös kvalitet och design
 • I juni 2021 testades BORA bänkfläktar av ett oberoende danskt testlaboratorium. Resultatene är sensationellt bra och visar BORAs tekniska ledning med effekt på 99,7%. Även på låga nivåer har BORA en äventyrlig effekt. Detta innebär också att BORA ger en stor energibesparing för daglig användning.
 • BORA Pure och BORA X Pure blir TESTVINNARE i Danmark (Forbrugerrådet Tænk) og Norge (anbefaler.com)
 • BORA X BO ångugn er klar – lanseras höst 2022 – och BORA  säger ”välkommen in i köket som ett uppehallsrum
 • BORA S Pure bänkfläkt er klar – lanseras feb 2022
 • Efter att ha fördubblat resultaten – år efter år – är planerna redo för fortsatt massiv tillväxt och innovation – stay tuned!

 

”Vi känner till varje skruv i BORA”  Willi Bruckbauer – gründer

 

 

 • Kontakta oss!

  Vi ser fram emot att besvara dina frågor.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.