Historien bakom BORA bänkfläktar

KÖKSVISIONÄREN OCH HANS REVOLUTION

BORA är ett knappt 10 år gammalt varumärke, men när det gäller bänkfläktar är 10 år ett långt försprång. Sanningen är faktiskt den att det fram tills nu inte funnit några andra leverantörer av nedåtriktade fläktar på marknaden. Samtidigt är 10 år väldigt ungt för ett varumärke som uppnått så mycket. Detta är historien om en sjätte generations snickarmästare som fick en idé och vägrade ge upp. Historien bakom BORA bänkfläktar är så här:

En vision och en idé

I sin vardag som efterfrågad snickare och köks- designer var det en sak som BORA:s grundare Willi Bruckbauer ständigt irriterade sig på: den stora och fula fläktkåpan. Oavsett form var den alltid i vägen, skymde utsikten, blåste ut os och värme i ansiktet. Den var något man slog huvudet i, var ineffektiv och förstörde designen och rumskänslan. Ingen av de befintliga köksfläktarna på marknaden uppfyllde hans krav på design och effektivitet.

Hans vision var: Ett kök utan fläktkåpa och utan mat- och fettos. Därmed föddes idén på att rikta ånga och os NEDÅT – i höjd med där den uppstår. Och vips var arbetet igång med att skapa en sådan fläkt. En fläkt, som skulle vara vacker att se på, 100 % effektiv och dessutom tystgående. Mycket forskning om luftflöden och teknik låg bakom den produkt som han tog patent på 2006: bänkfläkten som fick namnet BORA – efter en nedåtgående fallvind från Adriatiska havet.

4 TIPS FÖR DESIGN AV SMÅ KÖK - BORA X Pure downdraft FOTO: @arkkikaluste

FOTO: @arkkikaluste

Från hånad till kopierad

Han visste att produkten var bra redan 2006 och idag vet även vi att produkten är bra!

Det skulle dock visa sig ganska svårt att överbevisa andra. Inledningsvis var det tufft att hitta investerare. Överallt möttes han av misstro och avslag – ja, ibland rentav av skratt. Slutligen hittade han en spishällstillverkare i Österrike – bara på andra sidan gränsen – som var villig att integrera fläkten.

BORA X Pure bänkfläktar downdraft gult och rödt kök

Därmed var äventyret igång!

Som företag etablerades BORA under hösten 2007. Ett patent, en BORA och en anställd. Man kan minst sagt säga att BORA började småskaligt.

Willi Bruckbauer beskriver BORA:s framgång sedan dess på följande sätt: Det var som å kasta sten i stilla vatten. Som en våg som långsamt sprider sig åt alla håll. En våg som för BORA:s del började i Raubling, en småstad i tyska alperna, och som fortfarande sprider sig. Idag, 10 år senare, har nämligen skratten i branschen tystnat. BORA finns numer i fyra modeller, säljs i över 60 länder, har fått ett stort antal internationella utmärkelser och har över 60 patent.

Det är alltså först efter 10 år som de första dåliga kopiorna av BORA:s bänkfläktar börjar dyka upp på marknaden. Försprånget visar tydligt på BORA:s kvalitet.

Tack vare en kontrollerad och organisk tillväxt har BORA:s egen forskning och utvecklingsavdelning kunnat växa. Företaget har kunnat arbeta ostört med vidareutveckling och förbättringar. Fått den arbetsro som krävs för att kunna skapa den perfekta BORA-upplevelsen och den erkända BORA-kvaliteten. Som resultat av sitt arbete har BORA i princip inga reklamationer. BORA säljs endast via de bästa och mest erkända återförsäljarna på marknaden för att garantera kunderna bästa möjliga service.

Hjullen rullar och framgången fortsätter. Vi på Engebretsen är stolta över att få representera BORA i Skandinavien.

inspirerende kjøkkenprodukter siden 1901

Några milstolpar i BORA:s historia

2010

 •  BORA fick den mycket prestigefyllda utmärkelsen German Entrepreneur Award
 • 6 anställda
 • BORA Classic bänkfläkt lanseras – en lite mindre och billigare variant än Professional – nedåtriktade fläktar skulle vara ett alternativ för alla hushåll

2012

 • Skapar stora rubriker när de deltog på Eurocucina i Milano
 • 27 anställda
 • Vinner Red Dot-utmärkelsen för bra produktdesign

2013

 • BORA Basic bänkfläkt lanseres – den enda rimeligere og kompakte plug’n’play modellen som alle kan kjøpe. Like kraftig, men kompakt og rimelig.

2017

 

 

 • Kontakta oss!

  Vi ser fram emot att besvara dina frågor.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.