Att vända upp och ner på hela kökvärlden

,
Boras grundare, Willi Bruckbauer, ger dig de senaste kökstrenderna.

Att vända upp och ner på hela kökvärlden” är en intervju med grundaren av BORA downdraft, Willi Bruckbauer.

Från snickarmästare till köksrevolutionär: BORA-grundaren Willi Bruckbauer berättar här vad som har gjort att hans affärsidé har blivit framgångsrik trots visst motstånd i början.

Willi Bruckbauer, utvecklare och grundare av BORA Lüftungstechnik, talar om den idé som kom att vända upp och ner på hela kökvärlden på bara några år - för att skapa ett vackrare kök. Vi känner till varje skruv i BORA

Willi Bruckbauer, utvecklare och grundare av BORA Lüftungstechnik, talar om den idé som kom att vända upp och ner på hela kökvärlden på bara några år – för att skapa ett vackrare kök

Fick lita till mig själv

Då du grundade BORA 2007 kunde ingen tro att bänkfläkten som suger ner ångan skulle bli en framgång.

Ja, jag fick lita till mig själv. Jag fick inga lån på banken eftersom de inte såg några möjligheter på marknaden. Även tillverkarna av köksinredning reagerade negativt. Men jag var ändå övertygad om att min idé om bänkfläktar var bra.

Vad gjorde att du var så optimistisk?

Jag var en sjunde generationens snickarmästare, specialiserad på köksinredning och dessutom var matlagning min stora hobby.

Jag har alltid ansträngt mig för att göra köken liten annorlunda. Et vackrare kök. Designen var mycket viktig, samtidigt som funktionen skulle vara perfekt. Min vision var att man t.ex. även skulle kunna stå och laga mat framför fönstret och kunna titta ut, utan att ha en fläktkåpa i vägen.

Jag kände på mig att tiden var den rätta för ett utsug neråt. Ochså kunderna ville ha denna lösning.

Vi känner till varje skruv i BORA - illustrert med et bilde av eventet BORA in the air

När BORA ska visa hur effektiva och tysta BORA-bänkfläktar är, bjuder de dig gärna till middag och matlagning 30 meter över marken i en specialbyggd glasbehållare. BORA in the air är helt klart en annorlunda upplevelse! Bilderna är från Köpenhamn 2018.

Annorlunda än alla andra

Du är känd för ditt motto som består av fyra A.

Det stämmer. Anders Als Alle Anderen (annorlunda än alla andra). Det var det som präglade mitt förehavande med BORA bänkfläktar. Jag ville radikalt omgestalta en traditionell teknisk lösning som dock har stora nackdelar.

Inga kompromisser

Vilka krav ställde du på BORA-systemen?

Kort sagt: inga kompromisser! Jag ville redan från början erbjuda den allra bästa kvaliteten. Så blev det också. BORA använder sig av de bästa materialen, utförandet är perfekt, BORA effektiviteten är utmärkt och ljudnivån är extremt tyst. Dessutom ställer jag höga krav på det estetiska utseendet.

 

”Downdraft är den idé som kom att vända upp och ner på hela kökvärlden” – Willi Bruckbauer, grundaren av BORA downdraft

 

Centrum för innovation - BORA downdraft

BORAs stora utvecklingsavdelning är centrum för innovation – det är här världens bästa bänkfläktar skapas. Exklusiva, miljövänliga och hållbara material är ett vanligt inslag i alla BORA-downdraftsystem.

Ensam på marknaden om att erbjuda ett komplett system

Men även de praktiska kraven är viktiga för dig…

Det stämmer! Jag sätter stort värde på att våra system har en intuitiv betjäning och är enkla att rengöra. Samtidigt tänker jag på att det ska gå enkelt, säkert och snabbt för den som monterar systemet.

Vi fokuserar alltid på kompletta downdraft-lösningar som också innefattar den andra köksinredningen och de möjliga frånluftsledningarna i byggnaden. Här har vi stor nytta av att vi nu har lång erfarenhet och att BORA som marknadsledare ses som välrenommerad specialist och systemleverantör.

Att vända upp och ner på hela kökvärlden

Vi sysslar uteslutande med spishällar och fläkt-system och vi tänker då i system från A till Ö. Därför är BORA också ensam på marknaden om att erbjuda ett komplett fläktsystem från spishäll till ytterväggsventil resp. luftcirkulationsfilter. Det innefattar även den rätta luftstyrningen vid frånluft eller kolfilter/recirkulation och kräver rätt know-how.

Vi känner till varje skruv i BORA, vårt kompletta system.

”Vi ser våra lösningar som system och tänker också i system.” WILLI BRUCKBAUER

 

Den unika BORA-tekniken

 

Vad innebär det konkret?

Tyvärr tänker man ofta bara på det som är synligt för ögat. I vårt fall är det spishällen och fläkten. Den teknik som inte syns är naturligtvis mycket viktigare.

Vi har kunnat konstatera att vid en optimal luftstyrning är den optimala kanalstyrningen väldigt viktig. Denna kunskap har vi använt i vårt kanalsystem BORA Ecotube, för att kunna leva upp till funktionsgarantin.

Och detta är ju också till nytta för kunderna…

Det stämmer – vi forskar hela tiden vidare för att optimera befintliga produkter och för att utveckla nya.

Jag anser detta vara väldigt viktigt och därför har vi nu fler än 50 utvecklingsingenjörer anställda hos BORA centrum för innovation. För närvarande har vi flere BORA dwondraft- produktlinjer, nämligen BORA X Pure, testvinnaren BORA Pure, BORA Classic och BORA Professional som var och en är anpassad till olika kundprofiler och som lever upp till varje utmaning.

 

Design och innovativ teknik har implementerats i minsta detalj. Här BORA X Pure med sitt innovativa fläktgaller som har tilldelats många ett prestigefyllt designpris.

Vi vill ha det bästa för kunden – det är därför vi känner till varje skruv i BORA

 

Ni utvidgar ert kompletta system löpande. Sedan 2017 finns ju BORA Ecotube och BORA 3box. Varför detta steg?

Vi granskar regelbundet den befintliga tekniken eftersom vi är måna om att erbjuda våra kunder allt bättre produkter.

Därför har BORA Ecotube 20 procent mindre tryckförlust jämfört med vanliga kanalsystem och därigenom optimeras utsugseffekten och ljudutvecklingen och dessutom möjliggörs längre och mer komplicerade frånluftvägar om detta krävs. Ytterväggsventilerna BORA 3box utgör ett perfekt avslut på utsugssystemet genom sin utmärkta värmeisolering, väderbeständighet och det låga tryckmotståndet

 

BORA är marknadens mest prisbelönta varumärke

BORA erhåller regelbundet utmärkelser för framstående design.

Det är jag väldigt glad över för jag har alltid velat skapa ett varumärke med karaktär. Och jag älskar en ren, minimalistisk design. Den estetiska gestaltningen av BORA syns i minsta detalj.

Till exempel så gör en intelligent belysning av manöverdisplayn, som bara visar funktioner som är relevanta, att inget onödigt stör systemets diskreta framtoning. Och precis som på en smartphone så gör vertikala sliders att man kan manövrera genom intuitiva fingerrörelser.

Slutet för fläktkåpor

Hur ser framtiden ut för BORA?

Vi har en fördel nu när fläktkåpornas tid definitivt går mot sitt slut.

Köket är idag en träffpunkt och ett kommunikationsrum. Våra system har en extremt låg ljudnivå vilket gör att man utan vidare kan samtala samtidigt som man lagar mat. Våra luftrengöringsboxar med de integrerade filterlösningarna avlägsnar effektivt obehagliga lukter under luftcirkulationsdrift – och det under en lång tid.

Därmed är BORA även bra för hälsan.

Jag personligen vill alltid laga mat i frisk luft.

 

 

Frågar om BORA?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.