Innehavare av en Michelinstjärna och vinnare av Kockarnas kamp, Jonas Lagerström, samarbetar med BORA downdraft
ärsKockarna älskar BORA bänkfläktar – och vi älskar våra kockar: Innehavare av en Michelinstjärna och vinnare av Kockarnas kamp, Jonas Lagerström samarbetar med BORA downdraft.
Vinnare av Kockarnas kamp 2020
Vi är oerhört stolta över vår svenska ambassadör och mästerkock Jonas Lagerström! När hans Stockholmsrestaurang Etoile tilldelades sin första Michelinstjärna i februari 2020 var det ingen överraskning. Men inte nog med det! Hösten 2020 toppade han allt genom att vinna Kockarnas kamp på svenska TV4, mot
Här kan du läsa om Jonas Lagerström och få några bra tips till ditt eget kök och din egen matglädje!
Grattis till Michelinstjärnan Jonas Lagerström!
En lycklig Jonas Lagerström, efter att ha tilldelats en Michelinstjärna med Restaurant Etoile, gratuleras av vår vd Eva Hannisdahl
Jonas förhållande till matlagning är lika enkelt som det är svårt. Det är smaken som står i fokus. Och uppenbarligen är strategin så framgångsrik att hans smaker imponerar självaste Michelinguiden. Restaurant Etoile i Stockholm, som han driver tillsammans med Danny Falkeman, tilldelades en Michelinstjärna i 2020 års guide.
Foto: Restaurant Etoile Stockholm Instagram
Jonas Lagerströms bakgrund
I Jonas Lagerströms barndomshem fanns det inget stort intresse för matlagning. Trots detta var det i hemmet som intresset för matlagning uppstod. Semestrar och fritid innebar ofta tid till att vara kreativ i köket och på så vis uppstod nya smaker samt ett växande intresse för matlagning.
Matlagningen blev en passion – och flera år av hårt arbete och vidareutveckling av talangen följde. Han jobbade bland annat på Restaurant Yolo i London, där han var den kreativa kocken, några månader på Noma i Köpenhamn, på Heston Blumenthals Fat Duck i Bray och på Pepe Vieira i Galicien.
Vad krävs för att bli en mästerkock?
Talang är viktigt, säger Jonas, men lyfter också fram andra gode kvaliteter för att nå långt som kock. Du måste vara öppen och hämta inspiration från de personer som finns omkring dig. Du måste också ha förmågan att få fram ditt bästa när det gäller och vara ganska tävlingsinriktad. Och naturligtvis måste man kunna jobba snabbt, noggrant och mycket.
Dessa egenskaper gav Jonas två år i juniorlandslaget, guld i junior-SM, fyra år i det svenska landslaget och en finalplats i årets kock 2019.
Jonas lista över prestigefyllda titlar och deltaganden växer för varje år som går.
Jonas Lagerströms favoriter
Höst
Jonas avslöjar att han älskar höstens smaker. En vacker och givande årstid med färska råvaror som rotfrukter och svamp.
Sommar
Grillning, sparris och goda potatissallader. Jordgubbar och grädde är en oslagbar kombination.
Jonas Lagerströms tips till hemmakockar
Gör det lätt för dig själv och använd råvarorna som du är bekväm med och som ger dig mest glädje.
När det gäller köksredskap bör du investera i en bra kniv och stekpanna. Sedan bör du ochså ta hand om dem.
När Jonas lagar mat åt sin kära familj, gillar han att göra något enkelt som också är nyttigt och gott.
Bra råvaror styr ofta menyn och smakerna står i centrum.
Jonas Lagerström samarbetar med BORA downdraft
Jonas har drivit sin egen eventbyrå, Jonas Lagerström Gastronomi, med matlagningskurser som specialitet.
Här kunde kunderna njuta av flera uppsättningar med BORA Professional downdraftsystem.
Jonas, som naturligtvis har ett extremt stort fokus på kvalitet, lyfter gärna fram de egenskaper han gillar mest med BORA bänkfläkt. Produktens kvalitet återspeglas i kvaliteten du får på maten som tillagas på BORA downdraft.
Det är också otroligt skönt att en bänkfläkt från BORA tar bort allt irriterande stekos, all lukt och inte minst all värme medan du lagar mat. När stekoset försvinner, kan du se maten mycket bättre.
Jonas Lagerströms seger i Kockarnas kamp på TV4 – bilden kommer från Etoile Restaurants Instagramkonto
Följ Jonas Lagerström och Restaurant Etoile på Instagram.
Frågar om BORA?