Ett helt år med lockdown. Då är det viktigt att hitta på trevliga saker tillsammans – även om vi inte kan träffas. När påsken 2020 drog igång var det stränga reseråd och social distansering som gällde. Då var det extra trevligt att kunna bjuda in till en virtuell matlagningskurs med världsmästare i gastronomi, Ørjan Johannessen – vår BORA-ambassadör och Bocuse d’Or-vinnare.

Otroligt populär

Matlagningskursen var otroligt populär och flera tusen har deltagit i kurserna. Den första kursen gick av stapeln en fredag srax innan påsken 2020. Kursen varade i 1,5 timme och slutresultatet var en utsökt måltid. Påskkyckling Saltimbocca.

Efteråt fick vi så mycket positiv feedback att vi har arrangerat ytterligare två matlagningskurser. Bland dem som följde sändningarna fanns hela kompisgäng. De satt i sina respektive kök men var anslutna via Zoom. Alla som deltog upplevde en otrolig gemenskap under matlagningen, även om de var ensamma i sina kök. Välsmakande och väldigt lärorikt.

Nu kan du uppleva samma sak själv:

Här finns nämligen inspelningarna från både påskens och höstens matlagningskurser tillsammans med inköpslistorna.

Köp ingredienserna, starta filmen och sätt igång med tillagningen! Ensam eller tillsammans med vänner eller familj!

Vi garanterar en god måltid och många smarta knep på köpet!

 

Nr 1. Kyckling Saltimbocca med parmesanrisotto, eller ”Påskkyckling”, från 3 april 2020

För att få helskärm: Klicka på fyrkanten som visas längst ner till höger. Anslut gärna en högtalare för perfekt ljud!

Ha så trevligt och bon appétit!

INKÖPSLISTA för 4 personer:

60–70 g risottoris per person
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1–2 dl vitt vin (för kokning)
2 liter kycklingbuljong
1 paket (50–100 g) parmesan (Grana Padano eller Reggiano)
1 paket smör (vanligt)
2 citroner
Salt
Svartpeppar
1 flaska extra virgin olivolja
2–4 kycklingbröst
4–8 skivor parmaskinka
8 blad färsk salvia (inte nödvändigt)
1 påse rucola

Utrustning att ha nära till hands:

1 stor kastrull till risotton (helst en gjutjärnsgryta)
1 stekpanna eller grillpanna till kycklingfiléerna
1 bakplåt
Bakplåtspapper
8 grillspett i trä
1 träslev eller slickepott
1 rivjärn

Nr 2. Fredagsentrecôte med sydamerikansk sås, från 30 oktober 2020

För att få helskärm: Klicka på fyrkanten som visas längst ner till höger. Anslut gärna en högtalare för perfekt ljud!

Ha så trevligt och bon appétit!

INKÖPSLISTA för 4 personer:

4 skivor entrecôte, ca 150–200 g per skiva
1 vitlökshuvud i klyftor
Havssalt
Svartpeppar från kvarn
Extra virgin olivolja
4 äggulor
1 liten förpackning vispgrädde
500 g smör
1 burk inlagd jalapeño
Socker
Vitvinsvinäger
1 citron
1 kruka koriander
1/2 gurka
2 schalottenlökar
1 förpackning tomater av typen dulcita/romantica/körsbär
2 st lime
1 röd chili
1 burk fried garlic från asiatisk butik (valfritt)
2 gula lökar
1 förpackning delikatesspotatis/små svenska potatisar, ca 250 g

Utrustning som du kan plocka fram:
1 stekpanna
1 bakplåt med bakplåtspapper
2 medelstora eldfasta formar
1 grillpanna (valfritt)
Kastrull till att koka potatis
1 decilitermått
1 bra ballongvisp
1 skål till att vispa såsen i

Nr. 3. TORSK med massor av läckra tillbehör, från 12 december 2020

För att få helskärm: Klicka på fyrkanten som visas längst ner till höger. Anslut gärna en högtalare för perfekt ljud!

Inköps-/utrustningslista 4 personer:

800 g torskrygg (filé) – skinn- och benfri
1 dl solrosolja
500 g saltat smör
1 vitlöksklyfta
1 timjankvist
1 bra stekpanna
1 påse frysta ärtor (cirka 250 g)
8 skivor bacon
1 schalottenlök
1/4 kålhuvud
Vitvinsvinäger
3 dl vitt vin (torrt)
Salt, socker
1 bunt persilja
2 morötter
1 burk crème fraiche (ca 3 dl)
1 msk dijonsenap
1 tsk grov senap
Lite vispgrädde
Salt, mald svartpeppar
Potatis, om du vill!

Utrustning som du kan plocka fram:
1 skål som du kan blanda i
1 kastrull med lock
1 eldfast form
1 stavmixer eller mixer
1 sil 1 kastrull
1 stekpanna

Tack för att du deltog i matlagningskurs med världsmästare i gastronomi, Ørjan Johannessen! Vi hoppas att det gick bra att förstå Ørjans norska!

Inspelningarna gjordes hemma i Ørjans Johannessens kök i Bekkjarvik, där han och familjen driver ett klassiskt gammalt gästgiveri.

 

Ørjan var en av våra allra första BORA-ambassadörer i Norge och har haft en BORA Professional bänkfläkt sedan 2016.

Vi är mycket stolta över att Ørjan Johannesen samarbetar med BORA! Du kan läsa mer om honom här!

Svensk mästerkock är också BORA-ambassadör

Här kan du läsa mer om vår svenska mästerkock och ambassadör, Jonas Lagerström. Johan har vunnit Kockarnas kamp på TV4 2020 och hans restaurang i Stockholm, Etoile, har blivit tilldelad en Michelinstjärna.

 

BORA recept

5 + 5 minuter tar dessa små rätter att göra med BORA recept. Använd dem som de är eller som middaginspiration i vardagen!
Ha kul! Snabbare, hälsosammare och enklare mat.

 

Frågar om BORA?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.