MICHELIN Guide och Stjärnor till Norden 2020

Illustrasjon til MICHELIN Guide och Stjärnor till Norden 2020

MICHELIN Guide och Stjärnor till Norden 2020.

Vi på BORA Scandinavia är stolta över att tillhöra den nordiska matfamiljen och att samarbeta med Michelinguide, Aubo Kjøkken och Britannia Hotel, då årets nya nordiska Michelinstjärnor avslöjas och delas ut i Trondheim. ⁠Vi vill därför dela med oss av några bilder från eventet.

Trondheim – Nordens matmecka

Den 17 februari 2020 befäste Trondheim sin titel som Nordens matmecka då staden stod som värd för en otrolig samling av ledande kockar och matentusiaster när årets MICHELIN Guide Nordic Countries presenterades.

Gwendal Poullennec, internationell chef för MICHELIN Guides kallar Trondheim för en av de kulinariska mittpunkterna i de nordiska länderna. Vidare att ”Trondheim är en knutpunkt för nytänkande och värdefulla mattraditioner, och denna kombination återspeglas i en hög innovationsgrad, hållbarhet och användning av de bästa råvarorna som regionen erbjuder.”

illustrasjon MICHELIN Guide och Stjärnor till Norden 2020

Många intressanta samtal om mat uppstår när stjärnkockar träffas!

 

Både spänningen och stämningen var på topp när årets nya stjärnor i Norden skulle offentliggöras. Visit Trondheim och Michelin stod för värdskapet inför 1 200 utvalda gäster, kockar och representanter från pressen på Olavshallen konserthus.

Bild på BORA Pure – redo att göra en insats för Michelin Nordic – foto Terje BORUD

Bild på BORA Pure bänkfläkt – redo att göra en insats för Michelin Nordic – foto Terje BORUD

 

BORA downdraft som exklusiv samarbetspartner

Arrangemanget följdes av en middag för alla gästerna på Britannia Hotel. Och det var här BORA kom in i bilden som inbjuden sponsor och samarbetspartner.

När så många professionella matmänniskor även ska få mat, då säger det sig själv att det ligger en hel del arbete bakom. Och BORA bänkventilation hjälpte till – de arbetade lika hårt som de erfarna kockar som använde sig av dem. Kockarna kom från restaurangen Fagn, som har en av flera Michelinstjärnor i Trondheim.

BORA Pure bänkfläkt stekte havskräftor med bravur, och arbetade konstant med fyra stora stekpannor samtidigt. Men på andra sidan tog inte lukten av sjömat sig ut i lokalen – och kockarna kunde arbeta i en os-fri miljö. Det vill säga att så effektiv är BORA när det gäller att få bort stekpartiklar, fett och matos.

Och så fördelas årets nya Michelinstjärnor

Efter en hel del spänning och många spekulationer, är väntan äntligen över och Michelinstjärnorna för Nordic Countries avslöjas och delas ut!

Och vilket enastående år detta blev för Norden!

Vi gratulerar alla vinnare!

Collage med bilder fra eventet MICHELIN Guide och Stjärnor till Norden 2020

Jonas Lagerström från Etoile i Stockholm är BORA-ambassadör och blev tilldelad en Michelinstjärna!

Vi gratulerar

– Nya restauranger med två Michelinstjärnor 2020 – MICHELIN Guide och Stjärnor till Norden 2020

  • Alchemist, Köpenhamn – Rasmus Munk (Ny i guiden)
  • Jordnær, Gentofte – Eric Kragh Vildgaard (Från en till två stjärnor)
  • RE-NAA, Stavanger – Sven Erik Renaa (Från en till två stjärnor)
  • Aloë, Älvsjö – Daniel Höglander och Niclas Jönsson (Från en till två stjärnor)

– Nya restauranger med en Michelinstjärna 2020

Norge

Bare, Bergen – Kristian Vangen @kristian.vangen
Omakase av Vladimir Pak, Oslo@chefvladimirpak ⁠
Speilsalen, Britannia Hotel Trondheim – Christopher Davidsen @chefdavidsen
Under, Lindesnes– Nicolai Ellitsgaard @ellitsgaard_under

Sverige

Etoile, Stockholm med vår BORA-kock Jonas Lagerström (på bilden ovan) @jlagers och @dfalkeman

Kockarna kom från restaurangen Fagn och BORA Pure bänkfläkt

Den nordiska matglädjen

Vet du var du hittar Michelin-stjärnor i Norden? Eller hur många det finns? Därför tror vi att du kommer att bli positivt överraskade.

Kort sagt; klicka på länkarna nedan och känn av stoltheten över att vara en del av den nordiska matglädjen!

Denmark
Norway
Sweden

 

bild av ett kök med BORA: MICHELIN Guide och Stjärnor till Norden 2020

BORA Classic 2.0 och kök från Aubo är redo för MICHELIN Guide event – och Michelinstjärnor till Norden 2020

 

Detta är Guide Michelin

  • Den allra första Michelin-guiden kom till år 1900 då däcktillverkaren Michelin ville ge bilister runt om på vägarna bra information om boende, restauranger och serviceställen. Med andra ord göra det lättare att använda bilen som transportmedel.
  • 1926 började de märka ut platser med extra god mat och service med en stjärna, medan två och tre stjärnor tillkom de närmaste åren.
  • I dagens Michelin-jargong innebär en stjärna att det är en ”exceptionellt bra restaurang”, två stjärnor betyder att den är ”värd en omväg”, medan tre stjärnor att restaurangen är ”värd en resa i sig själv”.
  • Det vill säga att restaurangerna besöks av anonyma Michelin-inspektörer flera gånger under en tidsperiod. Och dessutom har inspektörerna själv utbildning och erfarenhet från restaurang- eller hotellskolor.
  • År 2015 kom den första nordiska Michelin-guiden: ”Guide Michelin Nordic Countries”.
Redo för Michelinfest: Eva Hannisdahl, VD på Engebretsen AS, Leif Enoksen, försäljningschef på Optimera Monter, Dan Falk Østergaard, försäljningsdirektör på Aubo

Redo för Michelinfest: Eva Hannisdahl, VD på Engebretsen AS, Leif Enoksen, försäljningschef på Optimera Monter, Dan Falk Østergaard, försäljningsdirektör på Aubo Køkken.

 

Vår egen ambassadör och kockvärldsmästare Ørjan Johannessen gratulerar vinnarna i denna video:

 

Frågar om BORA?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.