Vad är en kombiångugn?
Återförsäljarerinspiration, BORA X BO kombi-ångugn, KöksinspirationVad är en kombiångugn?
Namnet säger allt. En kombiångugn kombinerar två apparater i en: en ångugn och en stekugn. Samtidigt kan en kombiångugn göra mycket mer än bara ångkoka och baka.
Hälsosam matlagning – på professionell nivå – blir en barnlek.
Och vi ska visa dig hur det fungerar. Maten tillagas extra skonsamt och snabbt i en ångugn. Och den största fördelen är att maten behåller sina vitaminer, näringsämnen, smak och utseende.
Ångkokning är därför det perfekta sättet att laga mat för människor som är medvetna om sin kost. Det vill säga de som vill äta hälsosamt. Men betyder det att du måste ha ännu en specialapparat i ditt kök? Måste du köpa en separat ångugn?
Inte nödvändigtvis. Om du inte regelbundet lagar mat för ett stort antal människor… Eller ångar grönsaker och rostar en stek i ugnen samtidigt… Då är en kombiångugn ett fantastiskt alternativ. Eftersom kombinationen ångugn och ugn också har många fler funktioner än två enskilda apparater kan den snabbt bli din föredragna ”köksassistent”.
Och om du väljer innovationen BORA X BO – då kommer ”köksassistenten” att uppgraderas till ”Masterchef”
VAD KAN BORA X BO KOMBI-ÅNGUGN GÖRA?
Ångkokning
För det första är en kombiångugn lämplig för ångning. Det betyder att maten tillagas i ånga. Den enkla regeln är: Allt som kan kokas kan också tillagas med ånga. Temperaturer upp till 100 °C producerar ånga som omsluter och värmer maten. Eftersom mat inte flyter i vatten som den gör när den kokar utsöndras inga vitaminer eller näringsämnen.
Därför förblir broccoli och morötter till exempel krispiga och saftiga och behåller sin naturliga färg när de ångas.
Kontrollerat klimat
Dessutom kan en kombiångugn också laga mat med en ökning av ånga eller tillsats av fukt. Detta är också känt som klimatmatlagning. BORA X BO sprutar automatiskt in ånga i ugnskammaren med fördefinierade intervall. På så sätt behöver du inte öppna ugnsluckan om och om igen för att tillsätta vatten för att förhindra att steken eller brödet torkar ut.
Bakning
Naturligtvis kan en kombiångugn också användas som bakugn. BORA X BO har olika färdiga inställningar för alla typer av bakverk – pizza, kex och till och med smördeg och petit-chou. Allt blir krispigt och gott.
En kombiångugn är också perfekt för mer delikata rätter som suffléer.
Håller maten varm
Håll den färdiga mat varm utan överkokning, det kan du göra med en kombiångugn. Det finns till och med speciella program som automatiskt ställer in rätt temperatur. På grund av ångan finns det ingen risk för att maten torkar ut.
Återuppvärmning
Återuppvärmning av mat i en kombiångugn kallas ofta regenerering. Ångan, som är runt 90 till 95 grader, värmer försiktigt upp maten och den smakar som om den är färsk och nylagad. Mikrovågsugnen har inget att komma med!
Upptining
Det som gäller för uppvärmning gäller även för upptining av fryst mat. Det tinas försiktigt, snabbt och smidigt med hjälp av ånga.
Missfärgning, sjudande eller uttorkning av mat är ett minne blott.
Sous-vide
Sous-vide-tillagningsmetoden, tidigare främst reserverad för professionella kök och egna sous-vide-apparater, är superenkel i BORA X BO kombiångugnen. Lägg bara maten i en vakuumpåse eller plastpåse, försegla den och placera i ångugnen. Eftersom smaken inte kommer ut ur påsen har sous-vide-kokt kött, fisk och grönsaker en mer intensiv smak än de som tillagas med andra tillagningsmetoder.
Desinfektion eller sterilisering
En kombiångugn är också mycket lämplig för desinfektion av nappflaskor eller syltburkar. För att göra detta demonteras flaskorna i sina enskilda delar, placeras i en perforerad matlagningsbehållare och steriliseras med varm ånga i ångugnen med hjälp av steriliseringsprogrammet. Denna funktion är också idealisk för köksredskap som används regelbundet. Tidskrävande kokning är inte längre nödvändig.
Torkning
BORA X BO är perfekt för torkning av grönsaker, frukt, bär eller svamp. Du kan välja alla inställningar mellan plus 100 % luftfuktighet till minus 100 % luftfuktighet. Därmed ger det också perfekta torrvaror.
RENGÖRING
De flesta ångugnar har ett speciellt automatiskt rengöringsprogram som mjukar upp matstänk och fett inuti apparaten via ångfunktionen. Detta innebär att även envisa rester lätt kan tas bort. En kombiångugn utnyttjar denna egenskap till max.
Med X BO får du en helt NY ugn varje gång du har kört det automatiska rengöringsprogrammet.
KOMBIÅNGUGNAR: VILKA SYSTEM FINNS DET?
Man skiljer mellan olika system beroende på hur vattnet för ångning kommer in i ugnen: Du får apparater med och utan anslutning till vattenledningar. Med den senare varianten hälls vattnet antingen i ett tråg i botten av ugnen eller i en separat vattentank.
Ångugnar med fast vattenanslutning är de mest praktiska eftersom dessa apparater extraherar den erforderliga mängden vatten ”själva”, beroende på vilket program som väljs. Vattnet matas in och dräneras automatiskt. Men det måste naturligtvis finnas en vattenanslutning för en sådan apparat. Då måste lämpliga rör också tillhandahållas i köksplaneringen.
VILL DU LÄRA DIG MER OM ÅNGUGNAR OCH DERAS SPECIALFUNKTIONER?
UTFORSKA DÅ VÅR BORA X BO multi-ångugn HÄR!
Se BORA bänkfläktar live?
BORA – how to install
Ladda ner BORA Technical Handbook
På instagram
Morten Engebretsen AB
vad-r-en-kombingugn-morten-engebretsen-se
Informationscookies
Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Med ditt samtycke använder vi även icke-nödvändiga cookies och spårningstekniker för marknadsförings- och analysändamål, inklusive tredjepartscookies från våra partners och tjänsteleverantörer. Dessa cookies samlar in information om din användning av webbplatsen och hjälper oss på så sätt att skräddarsy din onlineupplevelse utifrån dina intressen.