”Full steam ahead” för hälsosammare mat med mer smak med kombi-ångugn

Knapriga grönsaker, krispigt bröd och saftigt gott kött: Maten blir helt enkelt bättre i en kombiångugn. Hälsosammare mat med mer smak med kombi-ångugn. Mat bearbetas mer skonsamt och kan ångas, stuvas, bakas, stekas etc. Med vitvaror av hög kvalitet – som BORA X BO kombi-ångugn – behöver du inte ens välja en av tillagningsmetoderna. Du väljer bara önskad rätt i de förinställda programmen. Men även med apparater som inte har förinställningar är det enkelt att förbereda hälsosamma och läckra måltider.

Vilken tillagningsmetod ger bäst resultat med vilken mat? Här är några tips:

Grönsaker

Oavsett om det är broccoli, morötter eller grön sparris – när de ångas behåller grönsakerna sin färg, smak och framför allt värdefulla vitaminer och näringsämnen. En del av detta går förlorat när grönsaker kokas i en gryta med vatten. Därför är grönsaker som kommer från en kombiångugn inte bara mer aptitretande att titta på, utan också hälsosammare och smakrikare än om de hade kokats på konventionellt sätt. Och som en bonus: De har precis rätt tuggmotstånd.

Frukt

Frukt kan också förvandlas till läckra desserter i kombiångugnen. Till exempel ger ångning en otroligt aptitretande kompott.

Ångkokt frukt är också mycket lämplig för puré, till exempel för att göra hemlagad sylt eller barnmat.

Fisk

Vilken amatörkock vet inte detta? Om fisken steks i pannan lite för länge blir den torr. Men när du tillagar den i en ångugn händer det nästan aldrig. När fisken ångas tillagas den utan att torka ut eller falla sönder – förutsatt att du inte lämnar den i ugnen i flera timmar så klart. I allmänhet behöver du bara lite fett och salt för ångkokning av fisk.

Kött

Magra köttstycken – nötkött, kalvkött eller fågel – blir särskilt saftiga med stekfunktionen i kombiångugnen. Dessutom har en högkvalitativ ugn ofta en trådlös matlagningstermometer som övervakar önskad kärntemperatur och reglerar temperaturen automatiskt. Detta innebär att förhållanden som temperatur och fuktighet i kombiångugnen alltid är perfekta.

Perfekt stekt – bon appetit!

Dumplings, pasta, pajer och kakor

Den bayerska specialiteten Dampfnudeln (ångnudlar) fungerar till exempel särskilt bra i en kombiångugn, som namnet antyder. Men alla andra typer av dumplings eller pasta kan också ångas.

Du kan också laga nudlar och pasta i en ångugn: Lägg bara pastan i en behållare utan hål och tillsätt lite vatten med salt.

Ris

Att laga ris i en ångugn är mycket lättare än i en gryta. Det är nämligen nästan omöjligt att bränna riset på detta sätt. De flesta kombiångugnar har tillbehör med speciella risskålar eller icke-perforerade behållare för tillagning av ris. Ånga bara riset i denna behållare med vatten och lite salt i ångugnen, så blir det garanterat fluffigt och luftigt. Tumregeln för rätt mängd vatten: För varje del ris går det ungefär en och en halv del vatten. Så för en kopp ris används 1,5 koppar vatten.

Bröd

Om du bakar bröd i en kombiångugn kommer du att belönas med ett frasigt yttre. Eftersom regelbunden ”avdunstning” gör degen fin och fuktig jäser den samtidigt som den får en krispig yttre skorpa. Vissa sådana ugnar har till och med ett speciellt program för brödbakning.

Pizza

Den italienska klassikern görs mycket snabbare i en kombiångugn än i en vanlig ugn. Dessutom stiger pizzadegen högre och är luftigare än i en vanlig ugn på grund av ångan.

Hälsosammare mat med mer smak med kombi-ångugn:

VILL DU VETA MER OM KOMBIÅNGUGNAR? UTFORSKA BORA X BO OCH DESS UNIKA FUNKTIONER: