ÅNGUGN ELLER KOMBIÅNGUGN – VAD PASSAR MIG?

, ,
ÅNGUGN ELLER KOMBIÅNGUGN – VAD PASSAR MIG?

ÅNGUGN ELLER KOMBIÅNGUGN – VAD PASSAR MIG? Ångkokning är mycket populärt för tillfället. Med ånga tillagas maten på ett skonsamt, välsmakande och hälsosamt sätt. Men vilka apparater ska du välja för ångkokning?

Föredrar du en inbyggd ångugn eller en kombiångugn, vilket är en kombination av ugn och ångugn? Här jämför vi de två apparaterna utifrån funktioner, fördelar och nackdelar.

På så vis hoppas vi att du får hjälp med att välja.

Ångugn

I en ren ångugn kan mat endast tillagas med ånga. Ångan värms upp till temperaturer mellan 30 och 100 grader. Inbyggda ångugnar finns i olika utföranden och med olika prisklasser. I några modeller värms vattnet i en behållare i botten. I andra produceras ångan utanför kokkammaren och leds sedan in i apparaten.

Särskilda tryckångkokare ger högre innertemperaturer på upp till 120 grader, vilket ger en kortare tillagningstid. Det finns ångugnar som har antingen vattentank eller fast vattenanslutning.

Kombiångugn

Om en ångugn kombineras med en ugn kallas den för en kombiångugn. En sådan kombination kan därför användas både för ångkokning och som en vanlig ugn. Dessutom kan kombiångugnar också baka med hjälp av ånga och därmed regelbundet leda in fukt i ugnskammaren. På så sätt blir många rätter och livsmedel mer välsmakande och nyttigare, eftersom de inte torkar ut under processens gång. Det finns även kombiångugnar som har både vattentank och fast vattenanslutning.

 

 

Jämförelse av fördelar och nackdelar med ångugnar och kombiångugnar

Huruvida en ångugn eller en kombiångugn är rätt val för dig beror på flera faktorer.

Dina matlagningsvanor, hur stort kök du har och personliga preferenser spelar en avgörande roll i beslutsprocessen. Vi har jämfört de två ugnstypernas fördelar med deras nackdelar. Vi har även jämfört dem när det gäller funktioner.

Ren ångugn

Fördelar:

  • I en ren ångugn kan du till exempel ånga grönsaker medan du bakar en kaka i den vanliga ugnen.
  • Så om du ofta tillagar flera rätter samtidigt, och lagar till många personer, kommer en ren ångugn att vara rätt för dig. Som ett komplement till din ugn.
  • Ånga innebär att maten tillagas på ett skonsamt sätt.
  • Maten torkas inte ut, och dess smak, färg och ingredienser bevaras.
  • När flera rätter tillagas i en ångugn samtidigt överförs inga smaker mellan de olika rätterna.
  • Många extrafunktioner som sous-vide, regenerering, sterilisering osv. är tillgängliga med högkvalitativa apparater.

Nackdelar:

  • Endast ångkokning är möjligt i en ren ångugn.
  • Bakning måste göras i en vanlig ugn.
  • Kombinationsfunktionen för bakning/stekning med ånga är inte möjlig med en ren ångugn.
  • Du behöver extra utrymme i köket för att få plats med en extra ugn.
  • Att rengöra en ångugn utan fast vattenanslutning är tidskrävande.
  • Vattentanken ska avlägsnas och sköljas ur efter varje tillagning.

Kombiångugn


Fördelar:

  • Eftersom en kombiångugn på ett effektivt sätt kombinerar två typer av apparater, sparar den plats i köket.
  • Maten tillagas på ett skonsamt sätt när den ångkokas.
  • Maten torkas inte ut, och dess smak, färg och ingredienser bevaras.
  • Precis som med ångugnen erbjuder högkvalitativa kombiångugnar många ytterligare funktioner, som sous-vide, regenerering, sterilisering osv.
  • En kombiångugn kan användas för både ångkokning, stekning och bakning.
  • Ångkokning i kombiångugnen gör också att flera rätter kan tillagas samtidigt utan att smaker överförs.
  • Många traditionella stekta/bakade rätter blir ännu bättre när man tillför extra fukt under tillagningen.

Nackdelar:

  • I en kombiångugn går det inte att ånga och baka samtidigt, det vill säga att man kan inte steka på olika sätt samtidigt.