BORA X BO – Den proffsiga ångugnen för hemmabruk och dess utvecklingshistoria

, , ,
BORA X BO - Den proffsiga ångugnen för hemmabruk och dess utvecklingshistoria

BORA X BO Den proffsiga ångugnen för hemmabruk och dess utvecklingshistoria. PERFEKTIONENS konst. Ånga var från början ett speciellt huvudtema för firmans grundare Willi Bruckbauer. Tillsammans med sitt utvecklingsteam tänkte han: Vad är nästa logiska steg i revolutionen av köket?

Vad är nästa logiska steg i köksrevolutionen?

Det handlade om att utöka portföljen med ytterligare en kultapparat. BORA ville ge ångugnen ett nytt tänk från grunden. Kraven var klart definierade. Apparaten måste gå att använda intuitivt, vilket alltid är en självklarhet hos BORA.

BORA X BO - Den proffsiga ångugnen för hemmabruk och dess utvecklingshistoria<

Normalt sett luktar hela huset mat! Inte med BORA X BO – The End of Normal.

BORA X BO med helt nya riktmärken för ugnar

Och när det gällde design och funktion skulle helt nya riktmärken sättas. “Vi här på BORA försöker alltid finna nya perspektiv och titta på lösningarna som redan finns på marknaden, för att differentiera oss”, säger Josef Hintner, produktionschef. Därför valde man det tyska företaget MKN som utvecklingspartner, specialist på premium proffsköksteknik.

Företaget gäller som en av de ledande inom tillverkningen av så kallade kombiångare, som genom detta multifunktionella hjälpmedel effektstarkt gör det möjligt att uppnå toppresultat i kommersiella kök.

 

BORA X BO historien bak den første profesjonelle ovnen for hjemmet

Normalt sett tar det mycket tid och ansträngning att laga en flerrättersmåltid…. Inte med BORA X BO!

Att ta proffstekniken till de privata köket

“För oss låg det nära till hands, att kombinera vår expertis på området köksredskap med en specialist från den kommersiella världen, för att motsvara våra anspråk, att ta proffstekniken till de privata köket”, så Josef Hintner. Utvecklingspartnerns mångåriga tekniska erfarenhet gjorde det möjligt för BORA, att ta steget upp till en extremt hög nivå i utformningen av den perfekta ångugnen.

“Kombiångarna som MKN utvecklat för den kommersiella marknaden, arbetar helt annorlunda än konventionella hushållsapparater“, säger Josef Hintner. “De är höggradigt automatiserade och extremt effektstarka. Det är just den inriktningen, att även göra proffs-performance och funktioner tillgängliga för mindre proffsiga användare i det egna köket, som vi tyckte var särskilt spännande.”

Många innovativa funktioner

BORA utvecklingsteams mångåriga erfarenhet beträffande ånga flöt in i perfektioneringen av proffskökens teknik. Även ugnens utrustning, många innovativa funktioner samt den estetiska utformningen bär den designorienterade signaturen från BORA.

BORA X BO - Den proffsiga ångugnen för hemmabruk och dess utvecklingshistoria<

BORA X BO – Den proffsiga ångugnen för hemmabruk och dess utvecklingshistoria

 

Resultatet är den avancerade ångugnen BORA X BO som kom ut på marknaden 2021 och satte en helt ny standard inom detta segment; ugnar.

“Matlagningens nya lättsamhet“, så lyder mottot för denna allroundtalang. Och ja: BORA X BO underlättar matlagningen i ångugnen mer än någonsin i det privata hushållet. Grundprincipen: Användaren definierar sina önskemål – BORA X BO lagar mat. Det låter härligt och är det också.

Utan brytare, knappar eller onödiga påfund

Nyutvecklingens mål har varit, att klara sig utan brytare, knappar eller onödiga påfund. En generös touchdisplay skulle underlätta funktionernas bekväma styrning och vara så intuitivt hanterbar som en smartphone.

BORA X BO - Den proffsiga ångugnen för hemmabruk och dess utvecklingshistoria<

Normalt sett kommer det ut ånga och lukt när du öppnar ugnsluckan. Inte med BORA X BO kombi-ångugn – og Smart Open.

 

För att göra matlagningen lättsam och resultaten perfekta, skulle den nya ugnen erbjuda ett stort urval av förinställda program och tilläggsfunktioner som ångstötar eller avfuktning. Den stora utmaningen vid utvecklingen av BORA X BO bestod i, att integrera funktioner och prestanda inom gastronomiområdet i en hushållsapparat, som exempelvis den snabba. uppvärmningen till 200 grader på mindre än fyra minuter.

BORA X BO – Den proffsiga ångugnen för hemmabruk och dess utvecklingshistoria

“Uppvärmnings- och tillagningstiden med BORA X BO är betydligt kortare än med konventionella hushållsugnar“, avslöjar Josef Hintner. ”Den optimala värmeöverföringen gör det möjligt att laga mat på kort tid, trots låga temperaturer.” Fuktigheten för matlagningen och de ångmoln som därigenom bildas, kombineras i BORA X BO med hög luhastighet. Så sveps maten in av en jämn dimma som tränger in på alla nivåer.

Intensiv forskning

Utvecklingen av BORA X BO baserar som alltid hos BORA, på en intensiv forskning. En viktig del här var också att testa prototypen i praktiken. Här sattes även Eye Tracking Equipment in, för att detaljerat kunna uppfatta ögonens rörelser. “Vi skickade våra testpersoner helt oförberedda att utföra en speciell uppgi”, förklarar Josef Hintner. “På så vis erhöll vi data med relevans. Till exempel: Hur exakt gå testpersonen till väga?“

 

BORA X BO rengör sig själv

Även vilka innovationer som har väckt särskilt intresse hos BORA kunden, har marknadsforskningen fått fram. Exempelvis rengöringen av BORA X BO kombi-ångugn: Denna nyhet uppfyller många hobbykockars dröm: BORA X BO rengör sig själv. Den automatiska rengöringsfunktionen är en del av utvecklingen och kommer också från proffsköken, som vår kooperationspartner MKN tyngdpunktsmässigt tillverkar. Det betyder: noll tidsåtgång för rengöring och avtorkning.

BORA X BO - Historien bak den proffe ovnen til hjemmet

Normalt sett är både komplexa recept och bruksanvisningar förvirrande – Inte med BORA X BO

Minimalistiska designen – wowfaktor

Förutom dessa praktiska argument, som ju talar för BORA X BO, så sticker särskilt designen ut. Den svarta ramen och den minimalistiska designen gör apparaten nästan till ett konstverk i köket. “BORA X BO sätter återigen helt nya riktmärken”.

Så sammanfattar firmachefen Willi Bruckbauer det och ser sin önskan, att kreera en ny produkt med wowfaktor, mer än uppfylld.

 

BORA X BO - Historien bak den proffe ovnen til hjemmet

Displayen med sin klara ikonografi, den svarta ramen och Black Panel Effekt samt den minimalistiska designen gör BORA X BO till den optiska höjdpunkten i varje kök.

3 frågor till Peter Helm

Chef för innovation och digitalisering på MKN Premium proffsköksteknik

Vad är för dig de signifikanta fördelarna med en kombiångare?

Kombiångaren är en apparat som behärskar hela matlagningsmediet. Temperatur, luhastighet och fuktighet regleras komplett. Därigenom kan man tillaga maträtter högautomatiserat, oavsett om det gäller kokning, stekning, fritering, sous videtillagning eller långkokning. Genom styrningen lyckas man lätt med perfekta resultat.

Varför räcker det med 230 grader för BORA X BO?

Det beror även på den särskilt intensiva värmeöverföringen, som är två till tre gånger så hög som på vanliga ångugnar. Det gör det möjligt och nödvändigt med lägre temperaturer. MKN och BORA har tillsammans utvecklat den innovativa BORA X BO.

Hur upplevde du det här samarbetet för första gången?

Jag upplevde BORA som en imponerande, inspirerande innovatör inom området hushållsapparater. Och BORA är, precis som MKN, ett självständigt, medelstort företag med snabba beslutsvägar. Det gjorde vårt samarbete lätt och konstruktivt.

Tekst MARTIN FRAAS

BORA X BO flexugn utvecklades enligt tre riktlinjer – optimerad användarupplevelse, unik design och Premium Performance..

För utvecklingen av BORA X BO genomfördes Usability-tester baserat på en prototyp, för att optimera hanteringen och användarvänligheten.