Kolfilter och andra filter till köksfläkt

,
BORA kök kolfilter kvänum_daldy_gra Kolfilter och andra filter till köksfläkt

Vilket slags ventilationssystem som passar ditt kök, och hur det fungerar, varierar mellan olika bostäder. Kolfilter eller andra filter till köksfläkt? En äldre villa kommer exempelvis att ha en helt annan ventilation än en nybyggd lägenhet. Du kan dock oavsett omständigheterna alltid ha en BORA bänkfläkt som konfigureras antingen för frånluft eller kolfilter/recirkulation.

Här ska vi prata om  kolfilter och andra filter till köksfläkt.

Först ska vi skilja mellan två olika typer av filter

 1. Fettfiltret är det filter som sitter ytterst. Det är oftast tillverkat av metall och har till uppgift att hindra stekfett från att komma ut i ventilationskanalerna. Läs en artikel om fettfilter och vad du bör tänka på.
 2. Kolfiltret är det filter du använder om du INTE kan leda ut luften till en ventil i ytterväggen men istället filtrerar bort matos och partiklar ur luften innan den går tillbaka ut i köket utan lukt.

 

Kolfilter och andra filter till köksfläkt

Här följer fakta om kolfilter. I slutet av artikeln kommer vi att skriva om andra fläktfilter som det pratas om på köksmarknaden och som lanseras som alternativ till kolfiltret.

 

BORA:s nyskapande och moderna kolfilter:

 • Rengör och recirkulerar smutsig luft under matlagningen
 • Luften rengörs aktivt genom att kolet binder lukten
 • Större flexibilitet vad gäller hällens placering
 • Energimässigt fördelaktigt att rengöra luften på plats istället för att ventilera ut den uppvärmda inomhusluften
 • Ett mycket bra alternativ om frånluftsventilation inte är möjlig
 • Avlägsnar i genomsnitt 95 % av matos och lukt enligt tester. Effekten skiljer sig åt mellan olika modeller. Basic rengör 92,7%, motsvarande siffra för 2-årsfiltret är 98 %.
 • Ju större kolfilter desto mer rymmer det och desto längre kan det sitta mellan bytena
 • Kolfilter fungerar bäst när luften kan passera med låg hastighet. Större yta på kolfiltert ger lägre hastighet på luften som skall passera igenom och därmed bättre osupptagning
 • BORAs kolfilter är det enda på marknaden som har ett extra lager,  som fångar upp aminosyror som bildas när du steker ex. fisk och skaldjur
 • Vanliga kolfilter måste bytas vartannat eller varje år
 • Kolfiltertekniken utvecklas ständigt och moderna kolfilter med aktivt kol är nu nästan lika effektiva som frånluftssystem
 • BORA:s filter är tillverkade av kol, papper och återvinningsbar filt – bara hållbara naturmaterial med andra ord

 

 

Regenererbara ”long life”-kolfilter

Det finns på marknaden kolfilter som går att rengöra/regenerera. Dessa ger intryck av att kunna hålla mycket längre än kolfiltren man byter ut. Om detta vill vi säga tre saker.

För det första: De håller inte för evigt, och har bara marginellt längre hållbarhet än BORA:s högkvalitetskolfilter.

För det andra: Lukten lagras i kolfiltren och poängen är att bli av med lukten. Vissa av dessa filter ska rengöras i ugnen – och vad händer med den obehagliga lukten då? Den kommer ut ur ugnen och sprider sig i rummet – utan att du kan sätta på fläkten eftersom ditt filter ju ligger i ugnen. Andra kolfilter kan diskas i diskmaskinen och sedan torkas i ugnen. Detsamma gäller dem. Lukten måste ta vägen någonstans.

För det tredje: Dessa förnybara/regenererbara filter som rengörs i ugn tappar en stor del av effekten varje gång.

 

Vår slutsats

Om du väljer en filterlösning istället för frånluft vill i dagsläget rekommendera ett utbytbart filter med aktivt kol. Eftersom plasmafilter och regenererbara filter inte utvecklats och testat i någon större utsträckning rekommenderar vi dem inte.

Läs mer om frånluft jämfört med recirkulation med kolfilter här

 


Frågar om BORA?

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

BYTE AV AKTIVKOLFILTER PÅ BORA BÄNKFLÄKTAR