Proffscyklistens drömsträckor – Lysevegen

Lysevegen, Norge – Ett cykeltips från Frederik Wandahl

Proffscyklistens drömsträckor – Lysevegen med Frederik Wandahl.Tre tävlingscyklister i Team BORA – hansgrohe presenterar sträckor som fascinerar långt vidare än de sportsliga anspråken.

Ja, även cykelproffs drömmer om sträckor som de ännu inte har kört. För Frederik Wandahl står på hans önskelista högst upp den hisnande Lysevegen i Norge, längst in i Lysefjorden.

“”Sedan jag sett denna otroliga stigning på ett foto, är jag fullständigt fascinerad.

Och mitt mål är, att någon gång cykla upp där tillsammans med en god vän“, säger den 20-åriga dansken, som i år har startat i Team BORA – hansgrohe på sin första proffssäsong i 2021. Och även under sin knappa fritid sitter han gärna i sadeln. Det är alltså inte helt uteslutet, att han snart gör verklighet av sin dröm.

Spektakulär natur

Det som väntar honom, kan man med gott samvete beskriva så här: Från den lilla orten Lysebotn dyker vägen först in i en 1 100 meter lång tunnel. Därefter slingrar den sig över 27 skarpa hårnålskurvor upp till 640 meter. Där ligger utsiktsrestaurangen Øygardstølen, som bjuder på en spektakulär blick ut över den 42 kilometer långa Lysefjorden.

Proffscyklistens drömsträckor Lysevegen

För Frederik Wandahl, som betecknar sig själv som en ”bra bergåkare”, verkar denna skandinaviska parforceritt som gjord. Passträckan byggdes och öppnades officiellt 1984. Den var huvudsakligen tänkt som tillfart för utbyggnaden av kraftverket Tjodan, men blev mer och mer till en turistmagnet. Och invånarna i Lysebotn var också glada, för innan utbyggnaden av Lysevegen kunde orten bara nås sjövägen.

Den som inte har tunga ben efter de första 7 kilometrarna, kan åka vidare 10 kilometer till Andersvatnet genom det magiskt vackra och orörda bergslandskapet. Från stigningen blir det lite mer gemytligt för det är bara ytterligare 310 höjdmeter att övervinna.

Sträckinfo

Start/mål: Lysebotn/Øygardsstølen
Distans: 7,3 km
Uppför: 640 m/Nedför: 640 m

Frederik Wandahl, 20, är ​​Danmarks yngsta cyklist på UCI World Tour 2022, Cyklar för cykellaget BORA – hansgrohe.

Följ Frederiks uppladdning till World Tour, hans ambitioner och drömmar och hans bästa tips för träning och kost på våra Facebook-sidor!

Text: Martin Fraas – Foto: BORA – hansgrohe / Christof Kreutzer T,  Bettiniphoto, SpectacularNorway

Fler artiklar i serien Proffscyklistens drömsträckor :

Daniel Oss – Från Gardasjøen till Lago di Valvestino i Italia

Emanuel Buchmann – Tourmalet

________________