Proffscyklistens DRÖMSTRÄCKOR – Tourmalet

Det legendariska bergspasset Tourmalet i franska Pyrenéerna – Ett tips från Emanuel Buchmann

Tre tävlingscyklister i Team BORA – hansgrohe presenterar sträckor som fascinerar långt vidare än de sportsliga anspråken.
Tourmalet är Emanuel Buchmanns cykelsträcken nummer en!

“Om man blir frånkörd de sista tre kilometrarna av tourmalet,
då kommer man inte tillbaka igen.” EMANUEL BUCHMANN

Tourmalet blev berömt genom Tour de France. Emanuel Buchmann från Team BORA – hansgrohe gillar särskilt denna passträcka.

Bergspasset Tourmalet är det mest åkta bergspasset i Tour de France. 1910 bestod sträckan enbart av en stenig liten väg. Idag sträcker sig en asfalterad väg upp till passet på 2 115 meters höjd. Men skräcken hos cykelproffsen för det legendariska bergspasset sitter i fortfarande. För på den västra uppförssträckan gäller det att på 18,4 kilometer, övervinna en höjddifferens på 1 405 meter med en maximal stigning på 10,2 procent.

Testa sina egna gränser

Ett kval som även lockar många fritidsidrottare med ambitioner till södra Frankrike, för att testa den egna prestationen. Emanuel Buchmann från Team BORA – hansgrohe förbinder med sträckan många positiva upplevelser. “Tourmalet är helt enkelt mitt berg på något vis“, säger han. “Redan på min första Tour de France 2015 var jag på Tourmaletetappen i utbrytargruppen och kom i mål på tredje plats.“ Även på Tour de France 2019 var han längst fram uppe på det berömda passet och lyckades flera gånger attackera.

Proffscyklistens drömsträckor – Tourmalet

“Berget är långt och konstant brant”, förklarar cykelproffset som är fött i Ravensburg. “Man har tid att hitta sin rytm, innan det blir allvar. Västsidan tycker jag är svårare, men på båda sidorna blir det under 3 kilometer riktigt hårt före toppen. Därefter spelar ibland även vinden en roll, för det blir relativt fritt och man känner av höjden.” 2021 avstod Emanuel Buchmann från att starta i Tour de France och fokuserade på Giro d’Italia.

Men han är säker på: “Historien om mig och Tourmalet har inte skrivits färdig än.“

Sträckinfo

Start/mål: Luz-Saint-Sauveur/Arreau
Distans: 54 km
Uppför: 1 945 m
Nedför: 1 957 m

Text Martin Fraas – Foto: BORA – hansgrohe / Christof Kreutzer T